14:30:06 25.04.2024
Stiri

O aplicație pentru smartphone poate REVOLUȚIONA medicina

Știri 09.05.2016 16:35 Vizualizări979 Autor: Ziarul National
O aplicație pentru smartphone poate REVOLUȚIONA medicina


O echipă de cercetători din Statele Unite ale Americii au reușit să urmărească tiparele de somn la oameni cu jutorul unei aplicații pentru smarthone, pentru a înțelege mai bine rolul jucat de presiunile societății asupra ritmurilor biologice,

Potrivit unui studiu, ei au putut analiza modul în care vârsta, sexul și cantitatea de lumină naturală afectează durata somnului în 100 de țări, determinând când se duc oamenii la culcare și când se trezesc. Această cercetare, publicată în revista „Science Advances”, a demonstrat modul în care presiunile vieții sociale afectează ritmul circadian, ceasul nostru intern, cel mai adesea la culcare.

Oamenii de știință s-au folosit în cercetarea lor de aplicația gratuită pentru telefonul mobil „Entrain”, pe care tot ei au lansat-o în 2014 pentru a ajuta călătorii să se adapteze la decalajul orar. Ei au colectat în acest fel o mulțime de date privind modelele de somn a mii de oameni din întreaga lume.

„Entrain” este un program personalizat de expunere la lumină pentru a ajuta la adaptarea rapidă la un nou fus orar, prin modificarea ritmului circadian.

Cercetătorii au calculat că durata medie de somn în lume variază de la un minim de 7 ore și 24 minute în Singapore și Japonia, la maxim 8 ore și 12 minute în Olanda. Această diferență de 48 de minute pare mică, dar o lipsă de somn de o jumătate de oră poate avea efecte semnificative asupra funcției cognitive și de sănătate, subliniază cercetătorii.

Lipsa cronică de somn crește riscul de obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arterială și boli cardiovasculare. Studiul relevă, în plus, faptul că bărbații de vârstă mijlocie dorm cel mai puțin și nu-și asigură minimul necesar de șapte până la opt ore de somn pe noapte. În schimb, femeile dorm în medie treizeci de minute mai mult decât bărbații, mergând la culcare mai devreme și trezindu-se mai târziu.

O altă constatare este că oamenii expuși mai mult timp la lumina naturală zi de zi merg la culcare mai devreme.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md