Ei au putut analiza modul în care vârsta, sexul şi cantitatea de lumină naturală afectează durata somnului în 100 de ţări, determinând când se duc oamenii la culcare şi când se trezesc. Această cercetare, publicată vineri în revista Science Advances, a demonstrat modul în care presiunile vieţii sociale afectează ritmul circadian, ceasul nostru intern, cel mai adesea la culcare.

"S-ar părea că societatea şi stimulările sale determină mai ales ora de culcare şi că ceasul intern al corpului fixează ora de trezire", chiar dacă obligaţiile profesionale, copiii şi şcoala joacă şi ele un rol, rezumă rezultatele Daniel Forger, un matematician de la Universitatea din Michigan (nord), unul dintre autorii studiului, citat de AFP. S-a constatat, de asemenea, că deficitul de somn este legat mai mult de ora de culcare.

Aceşti oameni de ştiinţă s-au folosit în cercetarea lor de aplicaţia gratuită pentru telefonul mobil "Entrain", pe care tot ei au lansat-o în 2014 pentru a ajuta călătorii să se adapteze la decalajul orar. Ei au colectat în acest fel o mulţime de date privind modelele de somn a mii de oameni din întreaga lume.

"Entrain" este un program personalizat de expunere la lumină pentru a ajuta la adaptarea rapidă la un nou fus orar, prin modificarea ritmului circadian.

Ceasul nostru biologic, cam de mărimea unui bob de orez şi care conţine 20.000 de neuroni, este situat în spatele ochilor. Acesta este reglat în funcţie de cantitatea de lumină pe care o captăm, mai ales lumina naturală.

Cercetătorii au calculat că durata medie de somn în lume variază de la un minim de 7 ore şi 24 minute în Singapore şi Japonia, la maxim 8 ore şi 12 minute în Olanda.

Această diferenţă de 48 de minute pare mică, dar o lipsă de somn de o jumătate de oră poate avea efecte semnificative asupra funcţiei cognitive şi de sănătate, subliniază cercetătorii.

Potrivit unui raport recent al Centrului federal de control şi prevenţie a bolilor din Statele Unite (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), un adult american din trei nu doarme minimul recomandat de şapte ore.

Lipsa cronică de somn creşte riscul de obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arterială şi boli cardiovasculare, spune CDC.

Aceşti cercetători indică, de asemenea, faptul că oamenii care nu dorm suficient suferă o reducere a capacităţilor lor cognitive, fără a fi cu adevărat conştienţi de acest lucru.

Studiul relevă, în plus, faptul că bărbaţii de vârstă mijlocie dorm cel mai puţin şi nu-şi asigură minimul necesar de şapte până la opt ore de somn pe noapte. În schimb, femeile dorm în medie treizeci de minute mai mult decât bărbaţii, mergând la culcare mai devreme şi trezindu-se mai târziu.

O altă constatare este că oamenii expuşi mai mult timp la lumina naturală zi de zi merg la culcare mai devreme.