"Fructele de avocado aduc un aport nutritiv majoritar de glucide, vitamine şi minerale. Avocado are un conţinut ridicat de grăsimi şi calorii (150-160 kcal/ 100 g de fruct, fără coajă sau sâmbure), dar gustul subtil şi untos face din acesta unul dintre cele mai populare alimente uleioase, după nuci şi seminţe", spune medicul specialist în diabet şi nutriţie Luminiţa Florea pentru Gândul.

1. Avocado este bogat în grăsimi mono-nesaturate: acizii graşi oleici, Omega-6, acizi graşi linoleici - cu efecte demonstrate cardio-protectoare şi metabolice, de scădere a colesterolului rău LDL- colesterol.

Studii de cercetare au demonstrat că dieta mediteraneană, bogată în acizi graşi mono-nesaturaţi, ajută la scăderea colesterolului rău (LDL) şi contribuie la creşterea colesterolul bun (HDL), ajutând astfel la prevenirea bolilor coronariene şi accidentelor vasculare cerebrale. Avocado este din acest punct de vedere o sursă preţioasă de nutrient de calitate superioară.

2. 100 gr de avocado oferă 6,7 g de fibre, adică 18% din DZR de fibre (efect de protecţie a tubului digestiv, efect anti-constipaţie şi de scădere a absorbţiei grăsimilor animale).

3. Fructele de avocado sunt bogate în minerale esenţiale: fier, cupru, magneziu şi mangan. Magneziul întăreşte oasele, ba mai mult, poate fi considerat un adevărat scut cardiac. Fierul şi cuprul sunt necesare în producţia de celule roşii din sânge. Sunt şi o sursă de potasiu, 100 g de fructe oferind 485 mg sau aproximativ 10% din necesarul zilnic de potasiu.

4. De asemenea, este bogat în vitamine grase (liposolubile), cum ar fi vitaminele A, E, K, ce sunt concentrate în pulpa sa cremoasă.

5. Pulpa de avocado conţine antioxidanţi poli-fenolici (cryptoxanthină, luteină, zeaxantină, beta şi alfa caroten). Aceştia au rol protector împotriva oxigen-derivaţilor din radicalii liberi şi a speciilor reactive ale oxigenului (SRO), care joacă un rol important în procesul de îmbătrânire şi în procesele diferitelor boli.