Principală  —  Ştiri  —  Social   —   O tânără din R. Moldova,…

O tânără din R. Moldova, implicată în scandalul dezinfectanților din România

Scandalul dezinfectanților din România a ajuns în R. Moldova. În schema frauduloasă ar fi implicată iubita din R. Moldova a lui Dan Alexandru Condrea, patronul firmei Hexi Pharma CO, cel mai mare producător de dezinfectanți și antiseptice din România. Uliana Ochinciuc are 32 de ani și este din Sculeni, raionul Ungheni, scrie tolo.ro în ultimul episod al investigației privind dezinfectanții diluate care ajung în peste 300 de spitale din 40 de județe.

Sursele jurnaliștilor afirmă că tânăra este la curent despre afacerile lui Condrea și că angajații firmei ar fi fost amenințați că Uliana are cunoscuți rackeți, în cazul în care cineva dintre ei  ar putea „să reclame ceva la autorități”.

„După ce a venit Uliana de la Chișinău, chiar nu mai suflă nimeni în firmă! Unul dintre oameni a vrut să reclame ceva la autorități și i s-a spus, calm, că Uliana știe niște rackeți care pentru 5.000 de dolari…” (sursă anonimă din interiorul Hexi Pharma (n.r)). Uliana a apărut în firmă cu o verișoară, doi frați gemeni, toți angajați între timp, și cu promisiunea că aduce, dacă e nevoie, și pe amicii pastilați. Nimeni nu s-a îndoit de cuvântul ei și n-au mai existat discuții. „Hexi Pharma e o firmă care a văzut scene de violență în existența ei. Condrea nu glumește”, angajat al grupului Hexi.”, scrie tolo.ro.

Potrivit acelorași surse, unul dintre planurile lui Condrea e să capete cetățenie din Republica Moldova. Deocamdată însă, planul s-a amânat.

Uliana Ochinciuc activează în funcție de medic oftamolog la Centrul Medical Hexi Med, dar și la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”. Aceasta are competenţă de ecografie oculoorbitară, laser și chirurgie de pol anterior.

Jurnalista Emilia Sercan scrie că Uliana Ochinciuc este asociat minoritar la Hexi Pharma Co. SRL, cu un procent de 6,25%. Restul părților sociale sunt deținute de Dan Alexandru Condrea. Ochinciuc  mai este asociata cu 20% părți sociale și în firma Hexi Med SRL (tot împreună cu Dan Alexandru Condrea), firma care deține Clinica Medicală Hexi Med, aflată pe Bulevardul Octavian Goga, nr. 14, foarte aproape de ‪ clubul Colectiv‬

Sursa mai scrie că înainte ca Ochinciuc să se angajeze la Spitalul Militar Central, în schema de personal la cabinetul oftalmologic din Ambulatoriu era prevăzut un singur post. De aceea, „ca să i se facă loc Ulianei, un post care era destinat personalului militar, a fost transformat în unul pentru personal contractual civil, iar apoi a fost atribuit cabinetului oftalmologic din Ambulatorul Spitalului Militar”. Se presupune că cel care a permis aceste permutări de posturi și care a semnat și validarea concursului este generalul Cătălin Zisu, amicul lui Gabriel Oprea, academician în Academia de Științe ale Securității Naționale și cel care are în subordinea sa întreg sistemul medical militar.

Aceeași sursă precizează că Spitalul Militar Central a avut în ultimii ani o serie importantă de contracte cu Hexi Pharma Co, pentru achiziții de dezinfectanți, iar majoritatea contractelor au fost atribuite prin încredințare directă, selecție de oferte sau negociere, fără nicio licitație.

Amintim că scandalul dezinfectanților în România a demarat la sfârșitul lunii aprilie după o amplă investigație tolo.ro. Jurnaliștii români au stabilit că cel mai mare producător de dezinfectante din România, firma Hexi Pharma, care aprovizionează mai mult de 350 de spitale din 40 de județe și antisepticele căreia sunt folosite, în peste 2.000 de săli de operație, ar fi diluate. Potrivit unor documente interne ale firmei,  în posesia cărora au intrat jurnaliștii, substanța activă din Thor și Suprasept, două produse antiseptice uzuale în spitalele românești, era mai mică de până la nouă ori decât cifra indicată pe etichetă. Mai multe produse au fost găsite „etichetate necorespunzător” în raporturile Direcției de Sănătate Publică și alte sesizări ale spitalelor, dar statul n-a făcut nimic. Ministerul Sănătății din România a recunoscut că dezinfectantele utilizate în spitale n-au fost verificate niciodată în laborator, deși în ultimii nouă ani acesta a semnat 796 de contracte de achiziție publică cu Hexi Pharma.

Jurnaliștii au efectuat probe de laborator care au demonstrat că ambele substanțe active din Suprasept sunt diluate față de etichetă: prima de 10 ori și a doua cu 30%. Aceștia au stabilit că Dan Alexandru Condrea, patronul Hexi, controlează și laboratorul Unilab, unde făcea analize de calitate ale produselor, dar și că Condrea își vindea lui, prin intermediul unui off-shore, substanțe active de 7 ori mai scumpe, pentru a ridica prețul pe piață. Autoritățile au demarat o anchetă pe acest caz și au inițiat controale la firma Hexi Pharma.