„BASTA!!! Până aici!!! Aţi avut ultima şansă după 30 noiembrie ca să vă reabilitaţi. Aţi ajuns majoritari pentru a merge spre EUROPA, iar voi aţi distrus şi acest vis al nostru, printr-o alianţă a lui Plahotniuc, Filat şi Voronin.

CRIMINALILOR!!! Aţi omorât SPERANŢA! Ce crimă mai odioasă poate fi? Doar EUROPA, doar ROMÂNIA ne mai poate salva! Doar un PROCUROR EUROPEAN, doar un MINISTRU AL JUSTIŢIEI din EUROPA, doar un DNA din România!”, declara Valentin Dolganiuc în faţa mulţimii adunate în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Participanţii la acţiunea de protest au cerut condamnarea tuturor făptaşilor crimelor din 7 aprilie 2009, identificarea şi judecarea vinovaţilor de distrugerea sistemul financiar-bancar şi sărăcirea cetăţenilor, dar şi reformarea reală a sistemului de drept şi asigurarea unei combateri veritabile şi nu mimate a corupţiei. Oamenii au scandat: „Hoţii de la guvernare, la puşcărie!”, „Jos criminalii de la guvernare!”, „Miliardul înapoi”, Jos Plahotniuc, Voronin şi Filat”, etc.

„Dacă într-adevăr măcar una din reformele pe care le-au promis, reforma în justiţie, ar fi mers câtuşi de puţin, astăzi am fi avut răspuns la mai multe întrebări. Dacă am avea o justiţie funcţională, o Procuratură şi o poliţie decentă, noi eram să ştim care a fost rolul ministrului de Interne de atunci Gheorghe Papuc în tragedia din aprilie 2009”, a spus avocatul Ana Ursachi.

„Ceea ce vedem astăzi la Banca de Economii, Banca Naţională, nu este nimic altceva decât finalul unui proiect pus la cale încă în 2010 de către acest regim criminal-regimul Plahotniuc, soldat cu pierderi de zeci de miliarde. Jos regimul Plahotniuc!”, a adăugat un alt membru al Platformei Civice DA, avocatul Andrei Năstase, prezent la protestul din 5 aprilie.

Menţionăm că Platforma Civică Demnitate şi Adevăr s-a arătat deranjată de decizia premierului Chiril Gaburici de a-şi asuma răspunderea pentru Legea Bugetului. În opinia membrilor Platformei, aceasta a fost una dintre cele mai grave crime de la declararea independenţei.

„Şi-au asumat aşa-numita răspundere fără a o supune unei discuţii publice, fără a consulta patronatele şi sindicatele, fără a permite ca organul legislativ suprem, Parlamentul, să discute şi să aprobe această lege conform procedurii legislative obligatorii. Articolul 131 din Constituţia R. Moldova fixează expres modul de adoptare a Legii bugetului. Aceasta este o prerogativă exclusivă a Parlamentului. Guvernul şi-a depăşit atribuţiile sale de serviciu, uzurpând puterea în stat. Puterea poporului a fost substituită de către cea executivă”, se arată într-o declaraţie a Platformei Civice Demnitate şi Adevăr, emisă pe 9 aprilie.

Membrii Platformei au accentuat că prin acest buget guvernanţii ascund nişte taxe enorme. „De exemplu se majorează cu 50 la sută taxa pentru drumuri. Furtul de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank va fi acoperită de cetăţeni. Vor fi impozitate transferurile cetăţenilor care muncesc peste hotare. Vom ajunge să plătim şi pentru aerul pe care-l respirăm”, a menţionat membrul Platformei DA, Vasile Năstase.

Totodată, Platforma Civică susţine că sistemul informaţional al Republicii Moldova este supus unui atac fără precedent de către propaganda Kremlinului iar, în loc să-l protejeze, guvernanţii vin cu un proiect de lege care nu face decât să legifereze aceste atacuri de la Moscova. Mai mult, aceştia încearcă să stranguleze libertatea presei şi să atace puţinele televiziuni independente.

Reprezentanţii Platformei „DA” au propus un proiect de lege diametral opus, pe care au anunţat că-l vor expedia Parlamentului, Guvernului, tuturor partidelor, ONG-urilor media, dar şi ambasadelor, Consiliului UE şi Delegaţiei UE la Chişinău. Principalele amendamente la Codul Audiovizualului propuse de Platforma Civică DA le vedeţi Aici.

Manifestaţiile împotriva actualei guvernări continuă. Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” anunţă un nou protest pe data de 3 mai, ora 13:00, în Scuarul Catedralei din capitală. Decizia vine după ce revendicările înaintate la protestul de amploare din 5 aprilie nu au fost luate în calcul de autorităţi. Astfel, membrii Platformei au venit cu un apel către cetăţeni, prin care îi îndeamnă să se solidarizeze cu manifestaţia paşnică şi revendicările propuse.

În cadrul manifestaţiei, va fi solicitată restituirea miliardului furat, demisia conducerii Procuraturii, Comisiei Naţionale de Integritate, Curţii Supreme de Justiţie, Curţii de Apel, Consiliului Concurenţei şi Serviciului Vamal, în vederea iniţierii procesului de reformare a acestor instituţii. Mai mult, manifestanţii vor solicita să fie încetate atacurile asupra libertăţii presei.