Proiectul de lege, care prevede creşterea cotizaţiilor pensionarilor şi a impozitelor, face parte din măsurile de austeritate cerute de către creditorii Atenei, Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). Miniştrii de finanţe din statele membre ale euro se vor reuni luni la Bruxelles pentru a evalua reformele realizate de Grecia în schimbul unui împrumut internaţional acordat ţării în 2015.

Manifestaţiile au început în cursul dimineţii, cu Frontul de luptă al muncitorilor (Pame), considerat apropiat partidului comunist elen KKE: 7.000 de simpatizanţi au defilat la Atena şi 6.000 la Salonic, al doilea oraş ca mărime al Greciei, situat în nord. ''Protecţie socială, publică şi obligatorie pentru toţi. Plutocraţia trebuie să plătească'', scria pe banderola principală a sindicatului.

O a doua adunare, la apelul sindicatului din sectorul privat GSEE, nu a reuşit la începutul după-amiezii să strângă decât câte o mie de persoane în cele două oraşe, potrivit sursei poliţiei. ''NU disoluţiei sistemului de protecţie socială'', ''NU continuării austerităţii'', scandau manifestanţii.

Mii de simpatizanţi ai Pame au manifestat vineri şi sâmbătă la Atena, în timpul grevei de 48 de ore declarate în sectorul public şi cel privat şi care a paralizat transporturile în comun.

Sindicatul din sectorul public Adedy, care cere retragerea proiectului de reformă, prevede organizarea unei manifestaţii şi a unui concert în apropiere de parlament, unde deputaţii discută proiectul începând de sâmbătă.

Circulaţia în centrul Atenei era blocată şi numeroşi poliţişti erau prezenţi pe străzi.