„Jurnaliştii spanioli Jose Manuel Lopez, Angel Sastre şi Antonio Pampliega, care au fost răpiţi în Alep, în nordul Siriei, în urmă cu aproape zece luni, au ajuns la Torrejon", bază militară aeriană situată la 20 de kilometri est de Madrid, a anunţat guvernul spaniol într-un comunicat.

Eliberarea celor trei bărbaţi, reporteri de război, a fost anunţată sâmbătă seara, când cei trei se aflau în Turcia, unde un avion guvernamental spaniol a fost trimis pentru a-i readuce în Spania.

Organizaţia neguvernamentală Reporteri fără Frontiere a salutat, într-un comunicat, eliberarea jurnaliştilor spanioli, adăugând că cel puţin una dintre familiile celor trei ostatici au putut lua legătura cu ei.

Într-un scurt comunicat dat publicităţii sâmbătă seara, guvernul spaniol a subliniat că această eliberare a devenit „posibilă datorită eforturilor a numeroşi funcţionari şi colaborării cu ţări aliate şi prietene, în special în faza finală, care s-a desfăşurat din Turcia şi Qatar". Aceste două ţări găzduiesc importante baze militare americane.

Nu se cunoaşte dacă pentru eliberarea jurnaliştilor a fost plătită vreo răscumpărare.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cei trei reporteri fuseseră văzuţi ultima dată în 13 iulie 2015 în cartierul Maadi (Alep), aflat sub controlul mai multor grupări rebele. Ei circulau cu o camionetă şi au fost răpiţi de un grup de bărbaţi.

Atunci când răpirea lor a fost făcută publică, la 21 iulie, familiile lor le-au cerut mass-media să dea dovadă de „răbdare" şi „respect". Răpitorii au distribuit cel puţin un film video cu cei trei ostatici către mass-media, care au acceptat să nu-l dea publicităţii la cererea guvernului spaniol.