Avocata Ana Ursachi a declarat că o sfidare de asemenea gen nu s-a mai întâmplat şi că Plahotniuc a început să impună şi să demonstreze o pretinsă putere.

„O sfidare de asemenea gen nu s-a mai întâmplat, deşi doamna Costiuc, cunoscută sub numele Carpenco, a luat mai multe decizii controversate, în dosare comandate politic şi a mai trezit nemulţumirea oamenilor, a mai trecut prin coridoarele ruşinii exact în situaţii similare atunci când a încarcerat nişte oameni nevinovaţi. Nesimţirea celor care au decis să fie servili şi docili regimului, a ajuns nişte culmi nemaivăzute.” a declarat Ana Ursachi.

De aceiaşi părere este şi avocatul Eduard Rudenco, care spune că învinuirea nu este concretă şi mai e şi abstractă. „Noi am examinat ieri motivul pentru care aceste persoane trebuie să fie în stare de arest, acolo sunt un şir de motive. Eu nu am văzut nici unul pertinent din partea procurorului, care i-ar pune în stare de arest. Aceasta este o măsură extremă”, a menţionat avocatul.

În continuare Ana Ursachi a declarat că dosarul penal împotriva acelor patru manifestanţi arestaţi, a apărut drept consecinţă al protestului din faţa reşedinţei lui Plahotniuc de pe strada Bulgară, dar nu în urma protestului din 24 aprilie.  „Asta e o dovadă incontestabilă. Ieri procurorul care instrumenta cazul, într-o discuţie cu mine şi cu domnul Rudenco, a zis că „da aveţi o versiune care are drept de a lua viaţă”. Nu, nu este o versiune, este un adevăr. Este un adevăr cu atât mai mult că avem în spate cazul Petrenco, şi vedem aici aceiaşi situaţie.” a mai spus Ursachi.

Referindu-se la al patrulea protestatar, Caşu, avocaţii spun că nu ştiu practic nimic despre acesta. El a fost separat de ceilalţi trei manifestanţi, pe care îi reprezintă. Se ştie doar că decizia a fost rostită de aceiaşi judecătoare şi a fost plasat în arest pentru 30 de zile, a declarat Rudenco. Cert este că se încearcă să se manipuleze opinia publică.
 
„Orice declaraţie care este îndreptată împotriva rudelor sau direct lui Plahotniuc, este suficient pentru acesta să aresteze o persoană. Însă să revenim la ce a făcut ceilalţi, nimic nu au făcut, iar ieri în cadrul protestului, am fost ameninţaţi de poliţie că vor acţiona aşa cum acţionează poliţia în Franţa. Răspunsul nostru a fost, „dar voi aţi văzut cum sunt protestele în Franţa?” Iaca acolo sunt dezordini în masă, dar la noi în Moldova au fost dezordini în masă? Au noroc că protestatarii sunt paşnici, dar şi prin acest intermediu, ei încearcă să găsească anumite secvenţe video prin care să tragă la răspundere, însă sunt sigur că în cadrul judiciar nu vor avea nici un efect aceste probe.” a adăugat activistul civic Liviu Vovc.

Activistul civic este de părere că frica regimului este poporul. „Ştiind foarte bine că este Săptămâna Luminată, lumea se pregăteşte de Paştele Blajinilor, ei au aşteptat timpul potrivit ca oamenii să nu iasă la proteste şi să nu poată reacţiona la aceste fărădelegi. Au ales ziua de joi, ca vineri seara să aibă loc judecata, timp de trei zile nimeni va ieşi la protest fiind că toţi sunt la Paştele Blajinilor” a mai adăugat Vovc. Acesta a spus că marţi vor contesta decizia la Curtea de Apel şi vor ieşi din nou în stradă să ceară eliberarea deţinuţilor politici şi să stopeze intimidarea.
 
Vasile Năstase, Membrul Platformei Civice Demnitate şi Adevăr este de părere că ceia ce se întâmplă nu este normal din punct de vedere juridic. „Nu a fost nici o dezordine în masă, a fost doar o îmbrânceală cu poliţia. În afară de o amendă, în cel mai bun caz pentru ei, nu poate să fie nimic. Noi am protestat un an de zile, noi am mai mers în câteva rânduri pe lângă aceasta stradă Bulgară, niciodată nu s-a trecut pe acolo. De această dată manifestanţii au fost provocaţi. Este foarte limpede, acest lucru se vede din imagine.” Năstase a mai spus că un fapt interesant este arestarea unui tânăr în timpul protestului din 24 aprilie, care le spune poliţiştilor că „eu sunt de-al vostru, lăsaţi-mă în pace că sunt de-al vostru”. „Din câte am înţeles el nu a primit ulterior un mandat de arest şi a fost eliberat. Am înţeles că acest tânăr este elev la o şcoală sportivă. Sunt nişte lucruri care demonstrează că în toată această inginerie au fost infiltraţi provocatori. Nimeni dintre protestatari nu a aruncat cu pietre, toate aceste lucruri le-a făcut provocatorii lor.” a adăugat Năstase.

„Noi trebuie să fim solidari cu aceste familii şi vom face apel la cetăţenii noştri ca să sprijine acesta familii. Noi îi vom oferi toată asistenţa, îi vom ajuta, vom fi alături, vom merge cu ei în toate instanţele. Ne vom adresa la instanţele internaţionale, la partenerii noştri de dezvoltare, vom merge peste tot locul şi vom avea grijă ca aceşti oameni să fie eliberaţi. Vasile Năstase a lăsat un număr de telefon pentru persoanele care vor să sprijine aceste familii - 069492201. Liviu Vovc a mai spus că chiar după sentinţa de judecată, doamna soţia unui protestatar arestat a început să plângă şi să întrebe cine o va ajuta să întreţină cei doi copii atâta timp cât unica sursă se află în arest pentru 30 de zile.

Într-un final Vasile Năstase a conchis că imediat după Paştele Blajinilor se va elabora o strategie de continuare a protestelor fiindcă potrivit sondajelor lumea vrea asta. „Părerea mea este că trebuie să unim toate forţele poziţiei protestatare întrucât să găsim soluţia de a elimina din viaţa noastră acest regim criminal.” 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.