În imagini se poate vedea cum tineri fixează un cablu de vârful statuii, pe care o fac să se prăbuşească trăgând de cablu.

În urmă cu o săptămână, imagini video postate pe acelaşi site prezentau demontarea, la Harkov, de o manieră similară, a trei monumente dedicate unor lideri comunişti, acţiune ce a fost denunţată de ruşi şi proruşi din Ucraina.

Totodată, la Kramatorsk, în regiunea Doneţk, statuia lui Lenin a fost dată jos de necunoscuţi, iar la Staniţa, în regiunea vecină Lugansk, monumentul, care fusese anterior pictat în culorile albastru şi galben ale drapelului ucrainean, a fost găsit, vineri dimineaţa, pe pământ.

Parlamentul ucrainean a votat, la 9 aprilie, o lege care interzice orice propagandă comunistă sau nazistă, precum şi simbolurile celor două ideologii. În baza acestei legi, care urmează a fi promulgată şi de preşedintele Petro Poroşenko, monumentele de glorificare a responsabililor sovietici, dintre care numeroase statui dedicate lui Lenin, urmează să fie demontate. De asemenea, vor fi redenumite localităţile, străzile sau întreprinderile ale căror nume fac referinţă la comunism.

Legea a fost denunţată de Rusia, care a acuzat Kievul că a recurs la metode „totalitare” pentru a „desovietiza” Ucraina, în avantajul unei ideologii naţionaliste.