În Rusia a apărut îngheţata „Obamka”// FOTO

Într-un oraş din Rusia a apărut în vânzare îngheţata „Obamka”. Imediat după aceasta mai multe publicaţii americane au publicat comentarii în care noutatea comercială este catalogată drept „un fenomen îngrijorător” şi „rasism cotidian” .

Astfel, pe hârtia de la îngheţată apare un băiat de culoare, care poartă un cercel într-o ureche şi o brăţară de aur la picior.

Îngheţata este produsă de fabrica de îngheţată „Slaviţa” din  regiunea Krasnoiarsk.

Directorul fabricii Anatoli Raghimhanov neagă că denumirea ar avea vreo legătură cu preşedintele american, spunând că „denumirea i s-a părut nostimă”.

„Cumpărătorii pot singuri să-şi imagineze ce ar putea însemna această denumire. Cetăţenii politizaţi poate vor putea să facă şi anumite asocieri”, a spus el, spunând că designul hârtiei a fost inspirat dintr-un film de desene animate din perioada sovietică care se cheamă „Ciunga-Cianga”.

Şi directorul comercial al fabricii Rasil Mustafin a negat că denumirea îngheţatei ar avea o sugestie politică. Potrivit lui, „îngheţata e întunecată, de aceea s-a decis să fie numită „Obamka””.

Publicaţia Times aminteşte că acesta nu este primul caz de acest gen. Încă în 2013,  deputatul de la „Edinnaia Rossia” Irina Rodnina a postat pe Twitter o poză, care a stârnit revoltă, în care apărea preşedintele american Barack Obama cu soţia sa. Imaginea a fost redactată în aşa fel, încât cei doi se uitau sugestiv la o banană.

Atunci ambasadorul american la Moscova a atenţionat că poză este una ofensatoare, însă Rodnina a scris că „libertatea de expresie este o libertate, iar pentru complexele voastre răspundeţi singuri”.

În final, totuşi Rodnina şi-a cerut scuze, afirmând că pagina sa a fost spartă.

De asemenea, anul trecut în Rusia la prezentarea unui concurs Red Bull un cetăţean afro-american deghizat în Barack Obama împreună cu alţi patru participanţi trebuiau să alerge după un alt participant la concurs deghizat în banană. Şi atunci reprezentanţii companiei au negat contextul politic.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.