Cercetătorii au anunţat, joi, descoperirea rămăşiţelor a şase specii de primate dispărute, necunoscute anterior: patru similare lemurienilor din Madagascar, una similară primatelor nocturne cu ochii mari din Filipine şi Indonezia şi una asemănătoare maimuţelor.

Primatele sunt printre cele mai sensibile mamifere din punct de vedere ecologic. Acestea au trăit la scurt timp după un episod dramatic al schimbărilor climatice, care a dus la răcirea climei, la uscăciune, ceea ce a declanşat dispariţia tuturor exemplarelor din America de Nord şi Europa şi a devastat populaţiile acestor animale din Asia.

Primatele antropoide îşi au originea în Asia, cele mai vechi fosile datând de acum 45 de milioane de ani. Doar mai târziu, aproximativ cu 38 de milioane de ani în urmă, unele dintre acestea au migrat în Africa. Aceasta se întâmpla cu 200.000 de ani înainte de apariţia oamenilor pe acest continent. 

Dar întrebarea care se pune este, dacă antropoidele au apărut prima dată în Asia, de ce nu au apărut tot aici şi maimuţele şi oamenii. Motivul este marea glaciaţiune de acum 34 milioane de ani. Acest moment a reprezentat un episod critic de selecţie în timpul istoriei evoluţiei primatelor, a explicat paleontologul Xijun Ni de la Institutul de Paleontologie a Vertebratelor şi Paleoantropologie din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe.

Înainte ca temperaturile să scadă, primatele din Asia au fost dominate de antropoide. După aceea, au fost dominate de primatele asemănătoare lemurienilor, iar cele care erau asemănătoare maimuţelor au fost decimate.

Africa a fost mai puţin afectată de temperaturile scăzute, iar antropoidele sale au devenit mai mari şi mai diverse.

"Dacă antropoidele timpurii din Asia nu ar fi fost capabile să colonizeze Africa înainte de răcirea climei, atunci noi nu am mai fi fost cu siguranţă aici pentru a gândi astfel de lucruri", a declarat paleontologul Chris Beard de la Universitatea din Kansas.

"De asemenea, dacă antropoidele din Asia nu ar fi suferit o astfel de mare pierdere evolutivă (după răcirea climei), strămoşii noştri îndepărtaţi ar fi evoluat în Asia, în loc Africa", a adăugat Beard.

Singurul antropoid din grup, o mică maimuţă asemănătoare primatelor, numită 'Bahinia banyueae', semăna probabil cu unele dintre maimuţele mai mici din America de Sud, cum ar fi marmosetele, a spus Beard. Dinţii lor sugerează că dieta sa a fost bazată, în principal, pe fructe şi insecte, a adăugat specialistul, citat de agenţia Reuters.