Noul ambasador român la Chișinău: Obiectivul prioritar este reconectarea Moldovei la spațiul european

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Obiectivele prioritare ale mandatului noului ambasador român la Chișinău, Daniel Ioniță, sunt susținerea parcursului european al Republicii Moldova şi reconectarea – strategică, politică, dar și fizică – a Republicii Moldova la spațiul european.

Potrivit lui Daniel Ioniță, România este interesată de stabilitatea R. Moldova şi de menţinerea cursului european al acesteia.

„În consecinţă, obiectivele prioritare ale mandatului sunt susținerea parcursului european al Republicii Moldova şi reconectarea – strategică, politică, dar și fizică – a Republicii Moldova la spațiul european. Pentru atingerea acestor obiective, în primul rând este important să se consolideze tendinţele spre stabilitate şi predictibilitate, prin relansarea reală, credibilă, vizibilă a reformelor atât de necesare în Moldova. În al doilea rând, ar trebui promovate cu consecvenţă proiectele menite să întărească legăturile cu România, atât la nivel inter-personal, cât şi instituţional”, a declarat Ioniță în cadrul unui interviu pentru Intervio.ro.

El susține că România poate fi un model demn de urmat de integrare europeană pentru Republica Moldova.

Întrebat cum vede posibilitatea unirii celor două maluri ale Prutului, Ioniță a spus că în primul rând trebuie să se acționeze în vederea relațiilor privilegiate între România și Republica Moldova.

„În această etapă, prioritatea efortului nostru ar trebui să fie susținerea integrării europene a Republicii Moldova, astfel încât să aducem mai aproape momentul revenirii depline și ireversibile a statului vecin în marea familie europeană. Acesta este în sine un efort de echipă, pe care îl depunem în mod deschis şi transparent alături de partenerii noştri din UE, dar şi de SUA şi alte state cu vederi similare, şi este menit să consolideze stabilitatea regională şi să asigure prosperitatea cetăţenilor Republicii Moldova. Vă asigur că România rămâne pe mai departe cel mai solid şi onest partener al Chişinăului pe traseul său european”, a mai spus Ioniță.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...