Obama lansează critici dure la adresa lui Trump și a Partidului Republican

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele american Barack Obama l-a atacat vineri pe Donald Trump, singurul candidat la Casa Albă al unui Partid Republican intrat în haos după ce a eșuat în blocarea ascensiunii miliardarului, comentează AFP.

Președinția SUA „nu este un divertisment. Nu este nici o emisiune de telerealitate”, a lansat Obama în cadrul unei conferințe de presă.

Înainte de a se lansa în campanie, miliardarul de 69 de ani — care a făcut avere în domeniul imobiliar — era cunoscut publicului larg mai ales ca animator-vedetă al emisiunii de telerealitate The Apprentice, pentru imobilele și cazinourile pe care le deține și pentru divorțurile sale.

„Traversăm momente dificile și președinția este într-adevăr o funcție serioasă”, a subliniat Obama, care conduce executivul american de 7 ani și care nu uită niciodată să amintească cât de nepregătit pentru funcția prezidențială este omul de afaceri republican.

Puține persoane îl considerau pe Donald Trump un candidat serios când și-a lansat campania în iunie anul trecut pentru a înfrunta alți 16 pretendenți conservatori.

Dar după victoria sa în Indiana marți și după retragerea principalului său rival Ted Cruz, învestitura Partidului Republican pentru alegerile prezidențiale din 8 noiembrie pare asigurată celui care nu a ocupat niciodată o funcție electivă.

Această candidatură divizează și mai mult un partid zdruncinat deja de controversatele sale declarații despre imigrație, musulmani, construirea unui zid la frontiera cu Mexicul, NATO și programul nuclear.

Însuși președintele Camerei Reprezentanților, Paul Ryan, a declarat joi că „nu este încă pregătit” să-l susțină.

Donald Trump s-a declarat vineri „surprins” de cuvintele lui Paul Ryan. El îl va întâlni totuși săptămâna viitoare, împreună cu președintele partidului Reince Priebus, pentru a încerca să-și atragă de partea lui aparatul de partid care îl detestă.

Priebus anunțase marți că Trump va fi probabil candidatul partidului și lansase un apel la „unitatea” formațiunii sale politice.

Partidul Republican pare să se confrunte de acum înainte cu o reală criză existențială. „Este sigur că există o dezbatere în cadrul Partidului Republican despre cine sunt ei și ce reprezintă’, a estimat Barack Obama.

Președintele democrat a evocat o veritabilă „cvadratură a cercului’ pentru adversarii săi republicani, subliniind că — dimpotrivă — candidații democrați Hillary Clinton și Bernie Sanders au multe puncte comune.

Adresându-li-se republicanilor care ezită să-l susțină pe Trump, Barack Obama le-a cerut să examineze detaliat trecutul magnatului imobiliar: „El are un bilanț lung care trebuie privit îndeaproape și este important pentru noi să fie luate în serios declarațiile pe care le-a rostit în trecut”, a spus Obama.

Ca un semn al confuziei din cadrul republicanilor, senatorul și candidatul înfrânt în alegerile primare Lindsay Graham a afirmat vineri că „nu poate vota” pentru Trump, nici pentru probabila rivală democrată a acestuia, Hillary Clinton.

„Nu cred ca el să fie un conservator republican fiabil sau care să arate judecata și temperamentul necesare unui comandant șef”, a estimat senatorul statului Carolina de Sud.

Un alt mare perdant al alegerilor primare, fiu și frate de președinți, Jeb Bush i-a dezavuat și el pe Hillary Clinton și pe Donald Trump, afirmând pe Facebook că miliardarul nu are „umilința” și nici „temperamentul și forța de caracter” necesare pentru a fi președinte.

Bush și Graham au afirmat că își vor concentra forțele pentru menținerea unei majorități republicane în cele două camere ale Congresului.

Lindsay Graham nu se va duce la Convenția de învestitură a partidului său în iulie, care va fi boicotată și de liderul contestatarilor lui Trump și ex-candidat republican la Casa Albă în 2012, Mitt Romney.

În afara adversarilor din propria tabără, unii dintre susținătorii săi ar putea de asemenea să-i pună probleme. În februarie, Trump refuzase să-și exprime dezacordul față de un fost conducător al Ku Klux Klan, David Duke, care l-a sprijinit oficial.David Duke a salutat miercuri posibilitatea ca Donald Trump să poată deveni candidatul republican pentru Casa Albă, afirmând că el „i-a învins pe toți candidații evreilor care controlează” SUA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...