16:36:34 24.04.2024
Stiri

Răsadul bun și fertilizarea sunt baza unei recolte frumoase de roșii

Economie 07.05.2016 13:00 Vizualizări4090 Autor: Ziarul National
Răsadul bun și fertilizarea sunt baza unei recolte frumoase de roșii


UTIL // Răsadul bun trebuie să aibă o vârstă de 55-70 de zile de la momentul în care semințele au fost puse în răsadniță

Piețele agricole și nu numai, la marginea drumului pe traseele locale și naționale, oriunde este posibil de organizat un teren de desfacere, astăzi poți găsi de vânzare răsad. De orice soi și specie, anunțate ca materie primă pentru legume-minune. Însă, la fel ca și semințele, răsadurile trebuie cumpărate cu atenție, deoarece și în acest caz există riscurile înșelăciunii și falsificării.

Cum alegem răsadul pentru roșiile „de pomină”

„Nu demult am cumpărat de la piață răsad de roșii. Am ales fire ce păreau trainice și sănătoase, însă când le-am pus în pământ în grădina de acasă s-au îngălbenit și s-au chircit, chiar dacă le-am udat, iar terenul este prelucrat din toamnă cu îngrășăminte naturale. Nu cresc primul an pătlăgele, dar pățesc așa ceva pentru prima dată. Cum trebuie ales răsadul ca să mă bucur de roadă și să nu dau bani în vânt?”, scrie într-un mesaj Elena Lașco din raionul Strășeni.

Cu asemenea probleme se confruntă mai mulți grădinari, de aceea am cerut sfatul specialiștilor. Vitalie Creștin, un producător agricol din sudul țării, care aproape 20 de ani se ocupă de legumicultură la nivel industrial, iar în ultimii ani cultivă de sine stătător răsad, susține că există câteva criterii după care ar trebui ales răsadul.

Potrivit agricultorului, răsadul bun trebuie să aibă o vârstă de 55-70 de zile de la momentul în care semințele au fost puse în răsadniță.

Totodată, este important:

- să se vadă primul buchet floral, dar în niciun caz să fie înflorit la plantare;

- să aibă o înălțime între 20 și 30 de centimetri;

- plăntuța să fie dreaptă și să nu aibă tulpina fragilă ca să se aplece după plantare;

- să nu prezinte semen de virusuri, boli și dăunători. Acest lucru se obține prin efectuarea de tratamente fitosanitare pe timpul vegetației răsadurilor;

- să nu aibă o culoare palidă și să nu fie ofilite;

- să fie puternice și să aibă o rădăcină bine dezvoltată;

- să nu prezinte „deteriorări mecanice” în urma manipulării.

Numai răsadul bun nu face roada frumoasă

Acestea sunt măsurile necesare pentru alegerea răsadului de roșii potrivit. Însă, pentru a obține o roadă de cea mai bună calitate, cu tomate cărnoase și aromate, este bine de ținut cont și de alte rigori, nu numai de starea răsadului. Astfel, ca produsul să ajungă la forma și conținutul dorit este nevoie și de un program de fertilizare bine pus la punct și urmat cu strictețe.

Plantarea corectă, cu răsad viguros și sănătos, este un aspect important, însă acesta este doar primul pas spre o roadă de minune și o cultură reușită de tomate, care să crească frumoase și apetisante. Următorii pași, nu mai puțin importanți, constau în fertilizarea roșiilor la mijlocul producției și, mai apoi, chiar la final.

Fertilizarea roșiilor, importantă pentru o producție bună

Dacă vă doriți o producție de tomate al cărei succes să fie garantat, etapa de fertilizare nu trebuie în niciun caz ignorată. Or, dacă veți acorda procesului respectiv atenția cuvenită, veți avea cu siguranță o recoltă de proporții și de calitate. Nu trebuie să cădeți în panică - drumul spre roșiile perfecte nu este deloc anevoios - este important doar să urmați niște reguli.

Totodată, fiți atenți: procedura de fertilizare a roșiilor nu trebuie nicidecum exagerată. În cazul în care sunt folosite prea multe substanțe de fertilizare, acestea ar putea deveni toxice, lucru care cu siguranță nu și-l dorește nimeni, fie că e vorba despre o producție de dimensiuni mari, fie de recolta din propria curte.

Cea mai bună soluție de fertilizare a roșiilor, dar și a altor legume, este cea cu îngrășăminte organice, fără pesticide. Printre cele mai folosite de către agricultori se numără balega proaspătă de vită, gunoiul de păsări și frunzele de urzică.

Tomatele nu sunt plante pretențioase

Tomatele nu sunt plante pretențioase, dar au nevoie de îngrijire pentru a crește sănătos. Pe lângă fertilizarea roșiilor, mai exact a pământului în care vor fi sădite, este important și locul ales pentru cultivare. Acestea au nevoie de multă lumină, de aceea părțile de nord și de est ale grădinii nu sunt tocmai potrivite pentru plantarea tomatelor. Tomatele sunt amatoare de apă, așa că este recomandat să fie udate bine, însă la rădăcină, și nu pe frunze, iar momentul ideal este dimineața.

Bineînțeles că în cazul udatului, ca și în cel al fertilizării, este nevoie de moderație. Periodicitatea perfectă este ca roșiile să fie udate cam la trei zile, pentru a evita înflorirea înainte de termen și, respectiv, ratarea recoltei. Și nu în ultimul rând, roșiile au nevoie să fie îngrijite pentru a rodi – înainte de toate, trebuie smulse buruienile din jurul lor pentru a avea loc să se dezvolte armonios.

Lilia Grubîi


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md