Fermierii ucraineni vor avea pierderi de peste 1,5 milioane de dolari, după taxele introduse de Chișinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Confederația Agrară din Ucraina estimează că ucrainenii ar urma să înregistreze pierderi de circa 1,5 milioane de dolari americani, în urma introducerii de către Republica Moldova a taxelor de import la carnea, lactatele și cimentul ucrainean.

Potrivit estimărilor, fermierii vor înregistra pierderi de circa 1,5 milioane de dolari americani, ceea ce reprezintă aproximativ 11,3% din veniturile obținute din exportul acestor produse, potrivit Interfax.

Conform rapoartelor, cel mai mult vor avea de suferit producătorii de unt, brânză și înghețată. Aceștia ar urma să înregistreze pierderi în valoare de circa 1,2 milioane de dolari americani, din cauza cotelor mici (750 tone), dar și a taxelor vamale ridicate.

Măsurile restrictive vor afecta mai puțin producătorii de carne și lapte. Pierderile lor sunt estimate la peste 55 milioane de dolari americani și, respectiv, aproape 112 milioane de dolari americani. Cel mai puțin însă vor avea de suferit producătorii de lapte și frișcă.

Amintim că, Guvernul Republicii Moldova a impus, până la sfârşitul anului 2016, cote la importul de produse lactate şi de carne de origine ucraineană şi a stabilit taxe la importurile care depăşesc aceste cote, pentru a proteja producătorii interni mai puţin competitivi.

Prin introducerea taxelor vamale autoritățile spun că încearcă să protejeze piața internă de importurile masive de lactate din Ucraina, care conform statisticilor au înregistrat în anul 2015 o creștere semnificativă. Importul de lapte acru, lapte prins și smântână, iaurt, chefir a crescut de 1,5 ori, brânzeturi cu 33 la sută, iar a cârnaților, salamurilor și produselor similare de 14 ori.

Potrivit hotărârii de Guvern, la laptele și produsele lactate, carnea și cimentul importate din Ucraina va fi aplicată o taxă vamală de 10 -15 la sută.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...