Statele central-europene resping propunerea privind noile cote obligatorii de refugiați

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Statele Grupului de la Vișegrad au reacționat negativ după propunerile Comisiei Europene privind instituirea unor cote obligatorii permanente de refugiați și sancționarea cu amenzi a țărilor care nu acceptă aceste cote, statele central-europene calificând inițiativa executivului comunitar drept șantaj, neeuropeană, contrară realității sau o încălcare a drepturilor statelor Uniunii Europene, relatează Agerpres.

„Comisia Europeană a propus miercuri instituirea unui sistem de cote de refugiați automate și permanente pentru împărțirea între statele UE a tuturor solicitanților de azil care vor ajunge în Uniunea Europeană. Executivul comunitar a mai propus ca statele ce nu aplică acest sistem să fie sancționate prin amenzi în cuantum de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

Propunerea este lipsită de sens, ea încalcă drepturile statelor membre ale UE’, a reacționat ministrul polonez de interne, Mariusz Blaszczak, într-o declarație dată presei la Praga, unde are loc o reuniune ministerială a statelor Grupului de la Vișegrad (Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria), care și-au exprimat în comun cu această ocazie opoziția față de planul avansat de Comisia Europeană.

La rândul său, șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, a calificat drept „șantaj” ideea Comisiei Europene de a sancționa cu amenzi statele care nu acceptă noile cote obligatorii de migranți. Această propunere este „inacceptabilă și neeuropeană”. Șeful diplomației ungare a avertizat că însuși „conceptul de cote este un eșec”, amintind de cotele obligatorii adoptate în luna septembrie, prin care s-a decis împărțirea între statele UE a 160.000 de migranți, dintre care până în prezent au fost redistribuiți puțin mai mult de o mie.

La dificultatea aplicării cotelor decise în septembrie a făcut referire și ministrul slovac de interne, Robert Kalinak. „În condițiile unor discuții atât de sensibile, se pune pe masă o propunere care ne întoarce cu nouă luni în urmă și care în anumite aspecte nu ține cont de realitate”, a subliniat oficialul slovac.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...