Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vom avea Guvern? Când? Şi…

Vom avea Guvern? Când? Şi cine?

Votarea Guvernului se amână. Deşi, iniţial, candidatul pentru funcţia de prim-ministru, Iurie Leancă, anunţase că data la care va solicita Parlamentului votul de încredere, pentru investirea noului guvern şi aprobarea programului de guvernare, va fi 6 februarie, miercuri, de dimineaţă, decizia a fost schimbată pentru 10 februarie. Motivele amânării nu au fost invocate, dar din declaraţiile apărute în presă transpare nevoia unor noi consultări politice. Iurie Leancă vrea să se asigure în parlament de votul PL. Amintim că, la 28 ianuarie, preşedintele N. Timofti l-a desemnat pe premierul în exerciţiu în calitate de candidat la şefia Cabinetului de Miniştri, în urma consultărilor purtate cu formaţiunile parlamentare. Leancă a fost propus de PLDM, partidul cu cel mai mare număr de mandate în noua coaliţie minoritară de guvernare PLDM—PDM.

Deşi termenul de 10 februarie îi lasă candidatului loc suplimentar pentru consultări, nu există, cel puţin deocamdată, certitudinea că Iu. Leancă va aduna numărul necesar de voturi, chiar dacă în perioada de un an şi jumătate, în care a deţinut mandatul de prim-ministru, şi-a făcut o bună reputaţie politică pe plan intern dar, mai ales, extern. Alianţa Politică pentru o Moldovă Europeană PLDM-PDM, fără PL, nu dispune decât de 42 de mandate, din minimul necesar de 51. Deşi PLDM a făcut repetate apeluri către partidele parlamentare să susţină candidatura lui Leancă, numărul de mandate pro-Leancă a rămas în continuare cel de 42.

Cine e cu Leancă? Cine nu?

Din cele 5 partide parlamentare, doar două şi-au anunţat public sprijinul pentru Iurie Leancă. E vorba de liberal-democraţi (partidul-mamă al candidatului) şi colegii lor de coaliţie din PDM. „Decizia PLDM vizavi de candidatul la funcţia de premier rămâne neschimbată. Candidat e dl Iurie Leancă”, a declarat liderul PLDM, V. Filat. La unison cu PLDM, s-a pronunţat şi PDM. „Noi vom susţine orice candidatură înaintată de PLDM”, a spus M. Lupu. Alte două partide, socialiştii şi comuniştii, au bătut în retragere. Socialiştii s-au declarat în opoziţie şi au anunţat că nu participă la jocurile guvernării, iar comuniştilor – aliaţii din umbră ai PDM şi PLDM, le place mai mult Tarlev decât Leancă. „Guvernul, în formula cu Leancă în funcţia de prim-ministru, de noi nu va fi susţinută”, a declarat liderul comuniştilor, V. Voronin. Potrivit lui Voronin, PCRM ar putea susţine la funcţia de premier un candidat neafiliat politic, de „modelul lui Vasile Tarlev”.

Ce zic liberalii?

În ultimele zile, miza este trecută pe liberali. Deşi nu au fost acceptaţi în calitate de colegi de guvernare, liberalii sunt chemaţi să-l voteze pe Leancă în funcţia de premier. M. Ghimpu a anunţat o pauză de gândire. În opinia sa, problema nu e în Leancă, ci în componenţa viitorului guvern. „Acesta nu este Guvernul Leancă. Este guvernul format din candidaturile PLDM, PD şi PCRM. PL nu va vota pentru un Guvern minoritar, susţinut din umbră de comunişti”, a anunţat Ghimpu. Mai mult decât atât, PL şi-a anunţat intenţia să revină la masa de negocieri cu PLDM şi PD pentru formarea unei coaliţii. Lucrurile s-au oprit aici. Parlamentul a amânat învestirea noului guvern pentru 10 februarie, iar Iu. Leancă a anunţat că începe negocieri separate cu PL în problema guvernului. Dacă pe 10 februarie executivul nu va fi votat, Parlamentul mai are şansa s-o facă până la 14 martie. În caz de eşec, Legislativul va fi dizolvat, fiind anunţate alegeri anticipate.

 P.G.