Kosovo, acceptată în competițiile UEFA; Naționala Elveției ar putea rămâne fără mai mulți fotbaliști importanți

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Kosovo, cel mai nou stat de pe harta europeană, care și-a obținut recent independența față de Serbia, a devenit membru cu drepturi depline a organizației UEFA, după congresul susţinut marți la Budapesta.

Astfel, Kosovo va putea participa la preliminariile EURO 2020, iar echipele de club vor putea evolua în cupele europene din sezonul viitor. Fotbaliștii kosovari care evoluează pentru alte naționale pot juca de acum pentru țara lor.

Kosovo a primit votul a 28 de țări la congresul care a avut loc astăzi în Ungaria, 24 de state membre au votat împotrivă, iar două s-au abținut. Statul din care 95% dintre cetățeni sunt de origine albaneză a devenit astfel al 55-lea membru al casei fotbalului european. Presa de la Tirana și de la Pristina exultă după această veste.

„Albanezii au două echipe naţionale începând de astăzi, iar din sezonul viitor, obiectivul nostru rămâne acela de a face o singură ligă naţională”, scrie ziarul panorama-sport.

În acest moment, la naționala de fotbal a Albaniei, marea majoritate a jucătorilor este nâscută în Kosovo. Și la naționala Elveției evoluează mai mulți jucători etnici albanezi, care ar putea juca de acum înainte și pentru țara în care s-au născut. Este vorba despre Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri, Pajtim Kasami, Shani Tarashaj sau Valon Behrami.

În noiembrie, a avut loc la Pristina un meci amical dintre Kosovo și Albania, terminat la egalitate, scor 2-2. Spectatorii prezenți se bucurau la golurile marcate ale ambelor echipe.

În zilele următoarele, Kosovo va aplica și pentru apartența FIFA, pentru a putea evolua și în preliminariile CM din 2018. Dacă va fi acceptată, va fi în aceeași grupă cu Turcia, Croația, Islanda, Finlanda și Ucraina.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...