Rusia este victima propriului război. Libertatea, democraţia sau onestitatea sunt noţiuni străine liderilor de la Moscova şi interzise în rândul populaţiei.
În condiţiile actuale, Republica Moldova reprezintă Federaţia Rusă în miniatură. Aceleaşi tumori sociale, economice, dar cel mai important - politice.
Oligarhia s-a infiltrat în toate sferele de influenţă, afectând grav orientările populaţiei. În condiţiile în care Plahotniuc, de facto, controlează MAI, SIS, Parlamentul, Procuratura şi o duzină de deputaţi din alte partide, atât de la guvernare cât şi din opoziţie, atunci când acesta luptă pentru intensificarea corupţiei, a sărăciei, pentru o justiţie controlată, când prin ochii săi de păpuşar trec scheme de atacuri raider, de vandalizare a statului sau idei de manipulare a opiniei publice, nu a mai rămas decât un impediment până la instaurarea neo-totalitarismului.

Acest impediment îl reprezintă Uniunea Europeană şi angajamentele asumate în faţa acesteia. Ajuns din nou în Parlament, Plahotniuc se ascunde sub paravanul integrării în UE, chiar dacă a sfidat în cel mai deschis şi obraznic mod tot ce înseamnă valori europene. În acest moment, Plahotniuc este stăpânul real al Moldovei, din umbră, iar scopul lui final este să devină stăpânul real al Moldovei şi pe faţă, să devină preşedinte de ţară. El planifică să continue furturile, teroarea elitei economice şi politice a Moldovei, creând un regim hibrid între Putin şi Ianukovici.

Răbdarea, tăcerea, aşteptarea şi speranţa reprezintă nişte catalizatori pentru apariţia unei Rusii mici, dar criminale, în Republica Moldova.