Doi deputaţi cer anularea integrală a noii Legi a Procuraturii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Doi deputaţi au depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care cer anularea noii Legi cu privire la Procuratură. Deputații socialiști, Vladimir Țurcan și Vasile Bolea, argumentează că documentul, adoptat în februarie, ar fi în contradicţie cu Constituţia.

Cei doi autori ai sesizării argumentează că legea nu ar fi suficient de clară la capitolul atribuţiile Procuraturii – Constituţia prevede că aceasta „apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor”, iar noua lege prevede că aceasta „contribuie la respectarea ordinii de drept”, scrie bizlaw.md.

„Analizând esenţa conţinutului articolului 1 cu privire la Procuratură şi comparând cu articolul 124 din Constituţie, tragem concluzia că după intrarea în vigoare a legii nominalizate toată erarhia organelor de drept devine decapitată şi dezechilibrată”, au ţinut să precizeze aceştia.

Totodată, deputaţii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că noua lege conţine alte prevederi de numire în funcţie a procurorului din UTA Găgăuzia, decât cele prevăzute în Legea privind statutul juridic special al UTA Găgăuzia, cea din urmă având statutul de lege specială.

Autorii sesizării mai argumentează că unele articole din Legea Procuraturii ar urma să intre în vigoare numai după modificările operate în textul Constituţiei şi lansează ipoteza că acestea ar putea nici să nu fie susţinute prin vot de către deputaţi. În consecinţă, cei doi deputați solicită ca legea să fie declarată neconstituţională integral. Sesizarea a fost depusă pe 27 aprilie.

Amintim că noua Lege cu privire la Procuratură, promulgată prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a fost publicată pe 25 martie în Monitorul Oficial. Documentul va intra în vigoare pe 1 august 2016, după operarea modificărilor în legislaţia conexă, care reglementează activitatea Procuraturii, precum şi ajustarea actelor normative departamentale la prevederile noii legi


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...