Aproximativ 200 de persoane s-au adunat în apropierea Pieţei Kulikove Pole, unde în urmă cu doi ani 42 de militanţi proruşi au decedat, asfixiaţi cu dioxid de carbon sau aruncându-se din clădirea în flăcări a Casei Sindicatelor. Cu câteva ore mai devreme, alte şase persoane fuseseră ucise în ciocniri între pro-ruşi şi pro-ucraineni.

Încă din zorii zilei de luni, Piaţa Kulikove Pole a fost încercuită de forţe de poliţie, care vor să evite eventuale ciocniri.

Potrivit ministrului ucrainean de interne, Artiom Şevcenko, în apropierea acestui loc au fost găsite trei grenade.

Mai mulţi manifestanţi au depus buchete de flori pe pământ, inclusiv la picioarele cordonului de poliţie, însă nu erau vizibile afişe sau pancarte.

Autorităţile locale au interzis de altfel purtarea panglicii portocalii şi negre a ordinului rus al Sfântului Gheorghe, simbolul al victoriei împotriva naziştilor. Această panglică este folosită de rebelii pro-ruşi care luptă de peste doi ani în estul separatist, într-un conflict soldat cu aproape 9.300 de morţi.

O altă ceremonie este prevăzută în cursul serii într-un alt loc din centrul Odesei, în semn de omagiu faţă de manifestanţii pro-ucraineni ucişi în tragedie.

La adunare vor participa în special membrii filialei locale a mişcării ultranaţionaliste paramilitare Pravîi Sektor.

La doi ani după evenimente, petrecute la scurt timp după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea şi în plină rebeliune pro-rusă în estul separatist, ancheta se află în continuare într-un punct mort.

Într-un mesaj pe Facebook, ambasadorul Uniunii Europene în Ucraina, Jan Tombinski, a lansat un apel guvernului ucrainean 'să desfăşoare o anchetă independentă şi transparentă' cu privire la tragedie, subliniind că 'toţi cei responsabili de aceste crime trebuie aduşi în faţa justiţiei'.