Ucraina: Odesa comemorează doi ani de la tragedia din 2 mai 2014, când au murit 48 de persoane

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Odesa, oraș rusofon din sudul Ucrainei, comemorează luni tragedia din 2 mai 2014, când 48 de persoane, în special pro-ruși, și-au pierdut viața într-un incendiu după confruntări cu susținătorii Kievului, transmite AFP.

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat în apropierea Pieței Kulikove Pole, unde în urmă cu doi ani 42 de militanți proruși au decedat, asfixiați cu dioxid de carbon sau aruncându-se din clădirea în flăcări a Casei Sindicatelor. Cu câteva ore mai devreme, alte șase persoane fuseseră ucise în ciocniri între pro-ruși și pro-ucraineni.

Încă din zorii zilei de luni, Piața Kulikove Pole a fost încercuită de forțe de poliție, care vor să evite eventuale ciocniri.

Potrivit ministrului ucrainean de interne, Artiom Șevcenko, în apropierea acestui loc au fost găsite trei grenade.

Potrivit corespondentului AFP, mai mulți manifestanți au depus buchete de flori pe pământ, inclusiv la picioarele cordonului de poliție, însă nu erau vizibile afișe sau pancarte.

Autoritățile locale au interzis de altfel purtarea panglicii portocalii și negre a ordinului rus al Sfântului Gheorghe, simbolul al victoriei împotriva naziștilor. Această panglică este folosită de rebelii pro-ruși care luptă de peste doi ani în estul separatist, într-un conflict soldat cu aproape 9.300 de morți.

O altă ceremonie este prevăzută în cursul serii într-un alt loc din centrul Odesei, în semn de omagiu față de manifestanții pro-ucraineni uciși în tragedie.

La adunare vor participa în special membrii filialei locale a mișcării ultranaționaliste paramilitare Pravâi Sektor.

La doi ani după evenimente, petrecute la scurt timp după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea și în plină rebeliune pro-rusă în estul separatist, ancheta se află în continuare într-un punct mort.

Într-un mesaj pe Facebook, ambasadorul Uniunii Europene în Ucraina, Jan Tombinski, a lansat un apel guvernului ucrainean „să desfășoare o anchetă independentă și transparentă” cu privire la tragedie, subliniind că „toți cei responsabili de aceste crime trebuie aduși în fața justiției”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...