23:26:07 19.04.2024
Stiri

INTERVIU // Leontina Vatamanu, despre CRONOGRAF: „Sunt filme care ne oferă lecții de viață”

Social 02.05.2016 12:02 Vizualizări3865 Autor: Victoria Bortă
INTERVIU // Leontina Vatamanu, despre CRONOGRAF: „Sunt filme care ne oferă lecții de viață”


Pelicule // Documentare de calitate, care ajung la cele mai prestigioase festivaluri internaționale, vor fi prezentate la Chișinău în perioada 12-18 mai curent

Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF se va desfășura în perioada 12-18 mai curent la Cinematograful „Odeon” din Chișinău. Peste 50 de documentare inedite vor putea fi vizionate în cadrul celui mai de amploare eveniment cultural din Republica Moldova.

Mai multe despre secțiunile acestuia, despre documentarul autohton și despre femeile regizoare ne povestește directorul artistic al festivalului, Leontina Vatamanu.

Doamnă Vatamanu, în noua ediție a CRONOGRAFULUI sunt proiecții speciale atât pentru copii, cât și pentru adolescenți. Cât de necesar este să popularizați documentarul în cadrul generației tinere?

Deja al treilea an consecutiv avem secțiunea „Un LIKE pentru un Documentar”, destinată adolescenților și tinerilor, cu scopul de a-i aduce în sala de cinema. Dar, mai mult de atât, de a constitui un juriu, format din adolescenți, care să aprecieze aceste filme.

Intenția noastră a fost să-i mai rupem de la calculatoare sau alte activități nocive și să le deschidem o ușă către alte lumi. Filmul documentar este o oglindă a realității și prin intermediul acestuia putem cunoaște lumea în care trăim și sunt convinsă că la aceste proiecții adolescenții au ce învăța.

Dincolo de „Un LIKE pentru un Documentar”, am lansat în acest an și o secțiune pentru copii, care se numește „Cronograf Junior”. Aceasta este un experiment, pentru că încercăm să aducem copiii în mod organizat de la școală împreună cu profesorii. Am ales filme pentru ei, despre copilărie, așa încât să-și vadă semenii de pe alte meridiane și să interacționeze cu lumea filmului încă de la o vârstă fragedă.

La festival vor fi proiectate și câteva premiere, produse în Republica Moldova. Prin ce credeți că acestea vor surprinde cinefilii?

Anul trecut am avut 11 premiere de film, fapt care ne-a mirat. Pe de-o parte, știm care este situația în cinematografia națională. Iar pe de altă parte, am fost surprinși că, prin efortul unor cineaști, apar aceste filme și ei vor să le arate publicului și să împărtășească cu el această experiență artistică.

Anul acesta vom avea patru premiere de film. Sunt două filme de ficțiune și două documentare. Înțelegem că în afară de CRONOGRAF cineaștii nu prea au alte posibilități să se manifeste aici, de aceea noi oferim acest ecran și îi invităm pe toți să cunoască cinematografia națională.

Ați creat o secțiune aparte, dedicată producțiilor locale. Cum a reușit să se animeze cinematografia autohtonă din ultimii ani?

Exisă o evoluție în cadrul acestei secțiuni. Inițial, arăta mai mult ca un conglomerat de reportaje și emisiuni, dar astăzi putem spune, cu certitudine, că avem în cadrul ei documentare de televiziune. Mai mult de-atât, aceste lucrări au luat aspectul documentarului televizat și încercăm să încurajăm acest domeniu.

Ați selectat 50 de documentare din cele peste 600 de filme, trimise la concurs. Prin ce v-au atras atenția anume peliculele selectate?

Per general, la toate secțiunile, într-adevăr am avut 600 de filme. Cred că este un număr-record și ne bucurăm că echipele care ne-au expediat filme au descoperit într-un fel și Republica Moldova.

Juriul de preselecție a dedicat foarte mult timp acestor filme și, în final, avem în concurs 50 de pelicule. Sunt documentare de calitate, care ajung la cele mai prestigioase festivaluri internaționale și este o oportunitate unică pentru publicul nostru să le vadă la CRONOGRAF.

Sunt filme care ne oferă lecții de viață, dar și lecții de film. Ne-am dorit ca acest festival să fie ca o școală de film pentru cineaștii tineri. Astfel, ei pot vedea ultimele tendințe în materie de film documentar și ce se face actualmente în acest domeniu. Totodată, am selectat lucrări care ar fie interesante pentru public și conectate cumva la realitatea noastră.

Programul Festivalului poate fi văzut AICI.

Mark Twain spunea că „adevărul e mult mai ciudat decât ficțiunea”. Cât de valabil este acest citat în cazul filmelor documentare?

Este un citat curios. Și Hitchcock avea un citat interesant: „În filmul de ficțiune, regizorul este Dumnezeu, iar în filmul documentar Dumnezeu este regizorul”. Documentarul este un film de mare impact. Filmele actuale sunt construite și structurate ca și cele de ficțiune, însă povestea lor și eroii lor sunt reali.

În filmul de ficțiune te poți detașa de poveste, pentru că îți dai seama că sunt plăsmuiri, pe când în documentar emoția e mult mai intensă, pentru că îți dai seama că protagoniștii sunt oamenii adevărați și ceea ce se întâmplă e în realitate. Unele documentare inspiră, altele întristează, altele bucură. Ar fi foarte utile pentru politicienii noștri, dacă ar veni la cinematograf.

Noi nu avem atât de multe femei regizoare de film. Care sunt „ingredientele” pe care trebuie să le aibă la îndemână o femeie, ca să reușească în producția de film autohtonă?

Nu este ușor să faci film în Republica Moldova, pentru că nu ai nicio susținere, nu prea sunt alintați regizorii noștri. Până la urmă, depinde de tine și de ambițiile tale. Sigur că se poate. Mai ales că Republica Moldova este eligibilă la multe proiecte internaționale.

Dacă ai idei bune, poți să le pui într-un proiect, să participi la tot felul de concursuri, să obții fonduri, dar trebuie o mare tenacitate. O femeie regizor trebuie să fie tenace.

Eu cred că nu este atât de dificil, dar trebuie răbdare și talent. Mijloacele tehnice acum sunt mai accesibile pentru publicul de rând.

Cred că primele lucrări sunt mai dificile, după care e mai simplu. Apropo, CRONOGRAFUL are și multe evenimente-satelit. Am invitat personalități din lumea filmului, care să vorbească cineaștilor noștri despre cum să promovezi filmele la festivalurile internaționale, despre cum să depui un proiect de film documentar, ca să obții bani pentru producție.

Ne propunem să avem o discuție și despre crearea Centrului Național de Cinematografie. Am invitat colegi din alte țări, care să ne împărtășească experiența lor așa ca să nu mai reinventăm noi bicicleta.

CRONOGRAFUL a devenit unul dintre cele mai de amploare evenimente culturale de la Chișinău. Credeți că e necesar să îl extindeți sau ați ajuns la formatul potrivit?

CRONOGRAFUL are deja un concept. Și-a găsit locul sub soare și este un festival foarte apreciat în străinătate. Sperăm să fie longeviv și să poată exista în continuare. Pe an ce trece devine tot mai complex și putem spune cu mândrie că este un festival deja matur.

Vă mulțumim!

Citește și DETALII despre prețurile abonamentelor


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md