Specialista utiliza telescopul ASKAP (Australian Square Kilometre Array Pathfinde) pentru a studia galaxia îndepărtată, atunci când a aflat că gazul dimprejurul acesteia circula cu viteze de până la 600 de kilometri pe secundă, de două ori mai mult decât se aşteptau cercetătorii până atunci.

Oamenii de ştiinţă susţin că gazul care se deplasează cu asemenea viteze indică faptul că acolo urmează să se formeze o nouă gaură neagră.

"Gaura neagră din centrul galaxiei noastre are o masă mai mare de 4 milioane de ori faţă de cea a Soarelui, ceea ce înseamnă că obiectul descoperit de noi este de-a dreptul gigantic. Viteza cu care se deplasează gazul ne arată cât de masivă este această gaură neagră care urmează să se formeze. Este de-a dreptul fascinant să putem măsura masa unei găuri negre studiind gazul care circulă în jurul acesteia", a declarat Lisa Harvey-Smith pentru televiziunea australiană ABC.

Cercetătoarea spune că descoperirea unui asemenea obiect astronomic şi identificarea masei pe care acesta o are, poate ajuta la înţelegerea modului în care se formează galaxiile pe tot cuprinsul Universului.

"Dorim să aflăm dacă ciocnirile care s-au produs între galaxii şi formarea găurilor negre supermasive au avut un efect asupra apariţiei unor noi stele în Univers de-a lungul timpului", a menţionat, în final, astrofizicianul australian.