Guvernatorul BNM despre suma oferită băncilor, rata inflaţiei şi intervenţiile pe piaţa valutară

Banca Naţională a Moldovei a oferit 4 miliarde de lei celor trei bănci aflate sub regim de administrare specială- Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, pentru a nu crea panică în sistemul bancar şi pentru a proteja creditele şi depozitele persoanelor fizice şi juridice.

Informația a fost anunţată astăzi de guvernatorul Bănci Naționale, Dorin Drăguțanu, la o conferință de presă.

„Suma care se regăseste și în raportul FMI, care a rotunjit şi a anunţat că suma reprezintă 3,5% din PIB. Noi am oferit 4 miliarde de lei. Am intervenit pentru a linişti spiritele”, a menţionat guvernatorul BNM.

Dorin Drăguţanu a explicat că „BNM a luat decizia să ofere acces la lichiditate acestor bănci pentru a evita panica şi pentru a proteja depunerile persoanelor fizice şi juridice.  BNM a instituit administrare specială la cele trei bănci la sfârşitul lui noiembrie 2014, după ce Banca de Economii a revenit în proprietatea statului.

În 2015, BNM a intervenit cu 140 de mil dolari pe piața valutară din Moldova

De la începutul anului curent, Banca Națională a Moldovei a intervenit cu peste 140 de milioane de dolari pe piața valutară din Moldova. 137 milioane au fost oferite pe parcursul lunii ianuarie, iar alte 4 milioane de dolari au fost oferite în patru zile ale lunii februarie.

Potrivit lui Drăguțanu, intervențiile au fost făcute pentru a menține piața valutară funcțională şi pentru a acoperi cererea de valută, iar dacă nu se făceau aceste intervenții, leul s-ar fi depreciat și mai mult.

BNM a revizuit prognoza inflației pentru 2015

 Banca Națională a Moldovei a revizuit prognoza inflației pentru 2015. Astfel, pentru anul 2015, BNM a prognozat o inflație de 5,8 la sută, cu 1,2 puncte procentuale mai mult decât prognoza făcută în luna octombrie a anului trecut.

Printre principalii factori care vor determina creșterea inflației figurează majorarea tarifelor pentru servicii și deprecierea monedei naționale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.