13:32:58 24.04.2024
Stiri

Toată lumea PREGĂTEȘTE Pască. Ce simbolizează aceasta

Social 30.04.2016 15:35 Vizualizări4453 Autor: Ziarul National


Toată lumea PREGĂTEȘTE Pască. Ce simbolizează aceasta a1.ro

Pasca este elementul alimentar şi spiritual principal al Sărbătorilor de Paşti. Ea se face din faină de grâu cernută prin sită deasă.

Aluatul dospit se pune în tăvi speciale pentru pasca, după care, de jur împrejur, se aşază aluatul împletit din două sau trei sucituri, având la mijloc o cruce şi se lasă totul la crescut. Dulceaţa aluatului sugerează împlinirea sufletească ce urmează strădaniei din post.

În momentul în care se pune în cuptor, femeile de la ţară fac semnul crucii cu lopata pe pereţii cuptorului, spunând: „Cruce-n casă, Cruce-n piatră, Dumnezeu cu noi la masă, Maică Precista pe fereastră”.

Pasca este împodobită cu o cruce, inluzând astfel toată simbolistica Crucifixului, iar pe margine sunt două fâşii de cocă răsucite, întruchipând coroana de spini a lui Hristos.

Se poate prepara în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare, fiind dusa apoi la biserică în noaptea de Înviere pentru a fi sfinţită. În mod normal, pasca este o bucată de pâine mai tare tăiata cuburi.

La sfârşitul slujbei de Înviere, preotul împarte tuturor bucăţile de pasca stropită cu aghiazmă, care sunt duse acasă şi păstrate pentru a-i face pe credincioşi părtaşii binecuvântării lui Dumnezeu, având puterea de a alunga bolile şi necazurile, întrucât semnifică sacrificiul lui Iisus Hristos.

Legenda pascăi spune că, în timp ce predica împreună cu apostolii, Iisus a fost găzduit de un om foarte primitor care le-a pus în traistă, la plecare, pâine pentru drum, fără ştirea lor.

Întrebându-l pe Hristos când va fi Paştele, Mântuitorul le-a spus că atunci când vor găsi pâine în traistă. Căutând apostolii au găsit în traistă ce le pusese acel om. De atunci fac femeile pască.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md