Cel mai mare instrument ştiinţific din lume, acceleratorul de particule de la Geneva oprit de …o nevăstuică

Cel mai mare instrument ştiinţific din lume, acceleratorul de particule de la Geneva, s-a oprit brusc, după ce a rămas fără energie electrică. Reprezentanţii Centrului European de Cercetări Nucleare spun că, foarte probabil de vină a fost o nevăstuică.  Animalul a ros un cablu electric.

Tehnicienii care au verificat instalaţia spun că au găsit, lângă un cablu electric, trupul carbonizat al unui animal mic, scrie npr.org. Se pare că o nevăstuică a ros cablul şi s-a electrocutat, provocând şi pana de electricitate care a dus la oprirea acceleratorului.

“Am avut probleme electrice și suntem destul de siguri că au fost provocate de un animal mic”, a declarat Arnaud Marsollier, purtător de cuvânt al CERN. Deși nu a fost desfășurată o analiză exhaustivă a resturilor fumegânde ale animalului sabotor, Arnaud Marsollier a ținut să menționeze că “a fost, probabil, o nevăstuică”

Întreruperea funcționării acceleratorului de particule s-a produs în timp ce oamenii de știință să pregăteau să adune noi date cu privire la bosonul lui Higgs, o particulă fundamentală descoperită în 2012, supranumită și “particula lui Dumnezeu”, ceea ce nu exclude ca acțiunea “de sabotaj” a nevăstuicii să fi fost motivată de extremism religios.

Conform lui Marsollier, oamenii de știință vor trebui să aștepte câteva zile până vor putea să-și reia activitatea, perioadă în care acceleratorul va fi verificat în vederea repornirii.

Bijuteria de inginerie și tehnologie în valoare de peste 7 miliarde de dolari, are o circumferință de 27 de kilometri și se află la 100 de metri în subteran. În maşinărie se gonesc protoni cu viteze apropiate de cea a luminii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.