20:13:40 16.04.2024
Stiri

FOTO // „Moldova şi Franţa - un patrimoniu european”, EXPOZIȚIE ÎN PREMIERĂ la Chișinău

Social 17.04.2015 18:22 Vizualizări1419 Autor: Daniela Hadei
FOTO // „Moldova şi Franţa - un patrimoniu european”, EXPOZIȚIE ÎN PREMIERĂ la Chișinău


Cincizeci de fotografii, care ilustrează patrimoniul francez și cel moldav, sunt prezentate în cadrul expoziţiei „Moldova şi Franţa - un patrimoniu european”, inaugurată astăzi la Chișinău.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Monumentelor şi Siturilor Istorice și în scopul sensibilizării publicului față de importanța patrimoniului cultural, expoziția a fost inaugurată de către Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor în colaborare cu Serviciul cultural al Ambasadei Franţei și Alianţei Franceze din R. Moldova.

De la case părăsite, clădiri monumentale, până la dansuri tradiționale, culori și câmpii cu flori, fotografiile au fost realizate de mai mulți fotografi profesioniști din Franța și Republica Moldova.

„Expoziția are scopul de a sensibiliza societatea și de a-i demonstra necesitatea protejării patrimoniului cultural. Este un patrimoniu european. Avem 50 de imagini care prezintă patrimoniul francez și moldav”, ne spune Justine Faure, studentă în Franța și voluntar în cadrul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM).

Și directorul AIRM, Ion Ștefăniță, a precizat că aceste expoziții vin să prezinte publicului din R. Moldova patrimoniul pe care l-a moștenit, iar expoziția are drept scop sensibilizarea societății față de patrimoniul cultural cu statut protejat.

„Ideea acestei expoziții este stabilită în agenda AIRM, dar, ținând cont de CV-ul pe care îl are Justine, unde am văzut că are o experiență în organizarea expozițiilor, s-au intersectat punctele de vedere și, respectiv, s-a dat curs voluntarului pentru a veni în R. Moldova și a contribui la realizarea obiectivului fixat de AIRM. Ne dorim mai multe expoziții și sper să ne reușească”, a declarat Ion Ștefăniță, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor.

În cadrul acestui eveniment, Ziarul NAȚIONAL a fost premiat pentru „contribuții remarcabile în conservarea, restaurarea, protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural-istoric din R. Moldova”.

Expoziția fotografică se află în holul Alianței Franceze și va fi deschisă până la 18 mai, iar intrarea este gratuită și accesibilă pentru toți doritorii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md