MAE de la Bucureşti: Avionul românesc efectuează cartografierea reliefului Republicii Moldova

Autoritățile române, prin Ambasada de la Chișinău, mențin un contact permanent cu Guvernul Republicii Moldova, după ce autoritățile separatiste transnistrene au anunțat că au plasat unitățile de apărare antiaeriană în stare de luptă din cauza încălcării spațiului aerian de către un avion românesc, informează MAE de la Bucureşti.

“MAE confirmă că Ambasada României în Republica Moldova a primit în data de 20 aprilie 2016 o scrisoare din partea negociatorului regiunii transnistrene în formatul “5+2″, referitoare la deplasarea unui aparat de zbor românesc în Zona de Securitate din Republica Moldova”, a precizat vineri Ministerul Afacerilor Externe, în legătură cu situația survolării teritoriului Republicii Moldova de către aeronave românești.

Diplomaţia de la Bucureşti a precizat că aparatul de zbor menționat aparține unei companii private din România, care a câștigat o licitație internațională pentru a efectua cartografierea și a realiza modelul digital al reliefului Republicii Moldova.

Potrivit MAE, Biroul de Reintegrare de la Chișinău a transmis din timp toate informațiile relevante referitoare la aceste activități de cartografiere către Comisia Unificată de Control, organism care are atribuții în a observa și gestiona situația din Zona de Securitate din Republica Moldova.

Activitățile de cartografiere a teritoriului în Republica Moldova se desfășoară în cadrul unui proiect de sprijin tehnic, administrat de către Agenția Relații Funciare și Cadastru a Republicii Moldova.

Reamintim că serviciul de presă al așa-numitului minister al Apărării transnistrean a anunțat miercuri că unitățile de apărare antiaeriană au fost plasate în stare de luptă, la ordinul liderului separatist transnistrean Evgheni Șevciuk.

Tiraspolul a susținut că a luat această decizie în urma unor presupuse zboruri neautorizate în perioada 4-27 aprilie în spațiul aerian al Transnistriei, care ar fi fost efectuate de un avion de tip Diamond DA-42 Twin Star, înmatriculat în România.

Partea transnistreană a inițiat convocarea unei reuniuni de urgență a Comisiei Unificate de Control, în cadrul căreia a avut loc un schimb de opinii între părți, a anunțat președintele acestei structuri din partea Tiraspolului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.