Linkuri accesibilitate

Aproximativ 200 de militari americani se vor afla în R. Moldova între 2 - 21 mai


Din 25 aprilie, Regimentul 2 Cavalerie al Statelor Unite efectuează în Romînia exercițiul „DRAGOON PIONEER RIDE”, urmând ca din 2 mai militarii americani să treacă în Republica Moldova.

Potrivit Ambasadei Statelor Unite la Chișinău, cei aproximativ 200 de militari americani se vor afla pe teritoriul Republicii Moldova până pe 21 mai iar exercițiile cu militarii moldoveni se vor axa pe activități de pregătire medicală, mentenanță și operațiuni geniste. În 9 Mai, tehnica regimentului american va fi expusă în Piața Marii Adunări Naționale, a declarat ministrul apărării Anatol Șalaru, într-un interviu pentru radio Europa Liberă:

„Nu este o paradă, nu este un marș, nu este o defilare, nu este o demonstrație de forță. Noi am rugat să vină alături de noi…”.

Ministrul moldovean al apărării a reamintit că programele de colaborare dintre arma națională și cea americană există de mult timp:

În fiecare an vin reprezentanți ai armatei americane în Moldova, ofițeri, militari participă la aplicații, instrucțiuni comune, învață împreună, se antrenează împreună”.

Socialiștilor, Igor Dodon a reacționat critica la anunțatul marș al militarilor americani. Într-o postare pe Facebook, Dodon susține că este o încălcare a neutralității Republicii Moldova:

„Guvernul Moldovei, care admite desfășurarea unui atare marș, comite un act de trădare națională, trebuie imediat demis și acționat în judecată.”

Igor Dodon a anunțat ample proteste ale socialiștilor pe 9 Mai, în centrul Chișinăului.

Liderul socialist este deranjat de faptul că de Ziua Victorie, în PMAN va fi expusă tehnica militară americană.

În replică la acuzațiile lui Dodon, ministruil apărării Anatol Șalarau a spus la radio Europa Liberă:

„Vreau să îi aduc aminte lui Igor Dodon că există o singură țară care calcă în picioare neutralitatea Republicii Moldova.”

XS
SM
MD
LG