icon

Priorităţile Găgăuziei, discutate la Guvern

17-04-2015 14:30
1,097

Prim-ministrul Chiril Gaburici a avut astăzi o întrevedere cu Başcanul UTA Gagauz-Yeri, Irina Vlah. Părțile au discutat despre problemele cu care se confruntă autonomia, dar şi căile de soluţionare a acestora.

 

Noul Başcan al Găgăuziei, fiind membru din oficiu al Cabinetului de miniştri, a ţinut să puncteze o serie de subiecte pe care le consideră prioritare la etapa actuală şi care necesită o atenţie sporită din partea întregului Guvern. Printre acestea a fost menţionată necesitatea activizării programelor guvernamentale care să încurajeze studierea limbii de stat în regiunea găgăuză, dar şi a proiectelor de promovare a culturii şi limbii găgăuze la nivel naţional. Interlocutorii au mai discutat despre formarea bugetului de stat al Republicii Moldova şi modul de repartizare a mijloacelor financiare pentru investiții de capital și proiecte de infrastructură în regiuni. În acest sens, s-a convenit asupra revizuirii acestora, ţinându-se cont de necesităţile autonomiei.

 

În aceeaşi ordine de idei, s-a discutat despre programele de asistenţă externă în Republica Moldova, oportunitatea participării unui reprezentant al Găgăuziei în structurile naţionale de coordonare a asistenţei externe, dar şi posibilitatea deschiderii unei agenţii de dezvoltare teritorială la Comrat.

 

Un alt subiect al discuţiei l-a constituit situaţia economică a Republicii Moldova şi perspectivele de extindere a relaţiilor comerciale şi investiţionale internaţionale în domenii precum agricultura, industria, transportul şi infrastructura. Chiril Gaburici a menţionat importanţa valorificării potenţialului de cooperare cu toţi partenerii ţării noastre şi repartizării echitabile a resurselor. „Guvernul va acorda o atenţie deosebită şi va sprijini acele iniţiative şi proiecte, care vor asigura condiţii avantajoase pentru dezvoltarea afacerilor şi, nu în ultimul rând, vor contribui la crearea noilor locuri de muncă pentru cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv în regiunea autonomă găgăuză”, a spus Prim-ministrul.

 

În context, Irina Vlah a ţinut să precizeze că UTA Gagauz-Yeri pledează pentru dezvoltarea relaţiilor atât cu partenerii din est, cât și cu cei din vest, exclusiv sub aspectul cooperării regionale şi doar în scopul promovării proiectelor ce au menirea de a îmbunătăţi viaţa oamenilor din autonomie. Nu au fost trecute cu vederea problemele din sistemul de sănătate, cel al educaţiei şi al protecţiei sociale.

 

Părţile au convenit asupra menţinerii unui dialog constructiv între autorităţile locale şi centrale, pentru consolidarea eforturilor şi depăşirea tuturor problemelor în mod consecvent şi eficient.   

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31