Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.04.2016

Procedurile de achiziţii publice vor fi mai transparente

Procedurile de achiziţii publice vor fi mai transparente

Astăzi, la Chişinău s-a desfăşurat conferinţa internaţională ,,Reforma sistemului de achiziţii publice”, organizată de Ministerul Finanţelor în comun cu Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD) care este unul dintre partenerii de încredere în procesul de reformă. Pe parcurs au fost discutate planurile Guvernului de a crea un sistem mai puternic, mai transparent şi mai eficient de achiziţii publice şi acţiunile întreprinse la moment pentru realizarea Acordului de Asociere cu UE.

În debutul evenimentului, ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu a menţionat despre importanţa discuţiilor pe marginea acestui subiect pentru ca participanţii la procedurile de achiziţii publice să înţeleagă că beneficiarii finali sunt cetăţenii. ,,Avem misiunea deloc uşoară să substituim un sistem defect pe un sistem de achiziţii publice transparent şi funcţional, astfel încât să existe o siguranţă maximă pentru toţi participanţii la acest proces. Suntem încurajaţi şi de experţii internaţionali să facem acest pas cât mai curând”, a declarat ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu.

Reforma cuprinde două etape importante – instituirea unei Agenţii de soluţionare a contestaţiilor şi introducerea achiziţiilor electronice (eAchiziţii). La cea de a doua etapă va fi pus în aplicare un proiect BERD de cooperare tehnică. În context, Eliza Niewiadomska, reprezentantul BERD, a explicat că ,,eAchiziţiile vor exclude procedurile pe hîrtie, în schimb fluxul de lucru va fi direcţionat on-line şi vor fi introduse instrumentele electronice. Acest lucru va spori, nemijlocit, transparenţa, viteza şi concurenţa în procedurile de achiziţii publice. De asemenea, costurile de tranzacţii pentru toate părţile implicate se vor diminua”.

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Finanțelor, noua Lege privind achiziţiile publice va intra în vigoare la 1 mai 2016. Un proiect de modificare a legii, care să permită realizarea reformei de sistem va fi prezentat Parlamentului.

La eveniment au participat Wicher J. Slagter, şeful Secţiei Politică şi Economică, Delegaţia UE în Republica Moldova,  Octavian Armaşu, ministrul Finanţelor, Veronica Arpintin, şeful programului BAS, BERD, dar şi reprezentanţi ai conducerii administraţiei publice centrale şi locale, experţi ai BERD şi agenţi economici.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus