„În privinţa doamnei Mariana Pitic, Comisia Naţională de Integritate, cu majoritate de voturi, a dispus iniţierea procedurii de control privind eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor pentru anul 2015 şi informarea Centrului Naţional Anticorupţie despre iniţierea procedurii de control”, a precizat vicepreşedintele CNI, Victor Strătilă.

Comisia Naţională de Integritate urmează să verifice modul în care Mariana Pitic a obţinut averea, după ce o investigaţie a Ziarului de Gardă a scos la iveală că judecătoarea locuieşte într-o casă luxoasă dintr-o suburbie a capitalei. Doar valoarea cadastrală a imobilului de aproape 300 de metri pătraţi, amplasat pe un teren de 13 ari, depăşeşte un milion 200 de mii de lei. Asta în condiţiile în care veniturile declarate de magistrată în ultimii trei ani sunt de doar 300 de mii de lei. În plus, judecătoarea conduce o maşină marca Porsche, care costă zeci de mii de euro. Nici locuinţa de lux şi nici automobilul nu sunt indicate în declaraţia pentru venituri şi proprietăţi a Marianei Pitic. Mai mult, angajaţii CNI au stabilit, în urma unor verificări prealabile, că magistrata nu a declarat încă un apartament de 104 metri pătraţi din capitală. Dacă se va constata că a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor, Mariana Pitic riscă o amendă de până la 12 mii de lei sau un an de închisoare. 

Tot astăzi, Comisia Naţională de Integritate a iniţiat controlul în cazul ministrului Transporturilor, Iurie Chirinciuc. Decizia a fost luată în urma unei investigaţii RISE Moldova, care arată că demnitarul controlează un prestigios holding italian de mobilă, prin intermediul finului său de cununie. Firma, care doar în 2014 a înregistrat un venit de peste două milioane de euro, nu figurează în declaraţia de avere a şefului de la Transporturi. Jurnaliştii de investigaţie au mai scris că, odată ajuns în fruntea ministerului, Chirinciuc a promovat în funcţii-cheie doi viceminiştri, care anterior i-au reprezentat interesele pe plan personal. Este vorba despre Sergiu Bucătaru, care a fost avocatul său, şi Vitalie Rapcea, un fost consilier care i-a creat un blog. Iurie Chirinciuc a declarat pentru RISE Moldova că nu regretă că nu a organizat concursuri pentru funcţiile cu pricina.

CNI a mai constatat că Iurie Chirinciuc s-a aflat în incompatibilitate, având în vedere că pe lângă funcţia de ministru mai este şi administrator al unei firme din România. Potrivit legislaţiei, pentru tăinuirea averii, Iurie Chirinciuc riscă o amendă de până la 12 mii de lei sau un an de închisoare, iar pentru aflarea în conflict de interese riscă o altă amendă de până la 6 mii de lei. Nici ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, şi nici judecătoarea CSJ, Mariana Pitic, nu au fost de găsit pentru comentarii.