19:44:56 19.04.2024
Stiri

„Europa Liberă”: Pirkka Tapiola CRITICĂ proiectul legii „Big Brother”

Social 28.04.2016 18:24 Vizualizări1353 Autor: Ziarul National
„Europa Liberă”: Pirkka Tapiola CRITICĂ proiectul legii „Big Brother”


Guvernul a avizat pozitiv, recent, un proiect numit de presă legea „Big Brother”, referitor la dreptul autorităților de a controla mijloacele de comunicare electronice, inclusiv internetul și telefonia mobilă, în scopul combaterii unor fenomene nocive sau acțiuni periculoase.

Proiectul depus în Parlament a fost criticat de îndată de multe organizații civice, de unii din adversarii actualei guvernări, ajungând și în atenția partenerilor de dezvoltare ai Moldovei.

Șeful delegației UE în Moldova, Pirkka Tapiola, susține că, înainte de a adopta proiectul, autoritățile trebuie să se asigure că el nu va afecta libertăţile fundamentale ale omului

„Înţelegem pe deplin nevoia îmbunătățirilor procedurilor de investigare a crimelor cibernetice, dar noile reglementări trebuie să fie elaborate cu prudenţă, ca să nu afecteze drepturile fundamentale cu privire la viaţa privată şi libertatea de exprimare”, a declarat şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, vorbind astăzi la o conferinţă dedicată libertăților utilizatorilor de internet, relatează „Europa Liberă”.

CITIȚI și „Vor fi HĂRȚUIȚI cei incomozi”! Ce s-ar ascunde, de fapt, în spatele inițiativei privind combaterea infracţiunilor săvârşite cu utilizarea tehnologiilor informaţionale

Autorităţilor de la Chişinău li se cere să aducă proiectului două îmbunătăţiri majore: „E nevoie de o definiţie precisă a tipurilor de infracţiuni care ar justifica supravegherea sporită sau blocarea site-urilor. În această chestiune chiar nu este loc pentru arbitrar. E nevoie de claritate şi precizie maximă. În al doilea rând, trebuie să facem diferenţă între datele necesare pentru asigurarea securităţii şi cele irelevante acestui scop, care ţin de viața privată a persoanelor. Trebuie o reglementare clară cu privire la ce se întâmplă cu aceste date, cum sunt stocate şi utilizate deja după ce a fost efectuată urmărirea penală”, a explicat Pirkka Tapiola, ţinând totodată să sublinieze că în funcţie de felul cum vor soluţiona autorităţile aceste două probleme ale proiectului, UE va judeca cât de sincer este ataşamentul Chişinăului faţă de valorile europene pe care şi le-a asumat”.

Citiți continuarea articolului
AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md