Locuitorii din Criuleni spun că sunt nevoiţi să achite zeci de lei pentru taxi sau să meargă pe jos câţiva kilometri ca să ajungă la Biroul de Evidenţă şi Documentare a Populaţiei. Asta după ce sediul instituţiei a fost mutat la periferia oraşului, fără a fi consultaţi oamenii de rând, dar şi fără avizul Primăriei.

Şefa Biroului de Evidenţă şi Documentare a Populaţiei Criuleni spune că decizia de schimbare a sediului nu a fost luată de ea.

Pe de altă parte, juristul Primăriei Criuleni susţine că această schimbare de sediu a fost făcută cu nereguli şi în interesul anumitor persoane, iar autorităţile publice locale nu au fost consultate.

La rândul lor, responsabilii de la Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru” din capitală susţin că au schimbat sediul biroului din Criuleni întrucât în actuala clădire condiţiile pentru angajaţi sunt mai bune şi nu este achitată chiria. În privinţa transportului public, acesta ar trebui să fie asigurat de către autorităţile locale, consideră reprezentanţii Întreprinderii de Stat Registru. Solicitat pentru o reacţie, primarul oraşului Criuleni a spus însă că administraţia locală nu dispune de resurse financiare suficiente pentru a rezolva problema transportului până la Biroul de Evidenţă a Populaţiei.

Până în octombrie 2013, clădirea în care se află Biroul de Evidenţă şi Documentare a Populaţiei Criuleni a fost a filialei fabricii Bucuria, după care acolo a fost înregistrată firma BUREX SRL, care aparţine celor doi fii ai premierului Pavel Filip. Precizăm că, în anii 2001-2008, actualul prim-ministru a deţinut funcţia de director general al Întreprinderii de Stat Bucuria. Întrebat în ce condiţii cei doi fii ai săi au devenit proprietari ai imobilului, Pavel Filip s-a eschivat să dea un răspuns clar.

Potrivit datelor Întreprinderii de Stat Cadastru, în aceeaşi clădire cu suprafaţa de 2.000 de metri pătraţi se mai află Secţia Înmatriculare Transporturi şi Calificarea Conducătorilor Auto din Criuleni, care închiriază 84 de metri pătraţi şi achită pentru asta câte 4.187 de lei pe lună. Tot aici este şi sediul Inspecţiei de Stat în Construcţii, care închiriază 14,6 metri pătraţi şi plăteşte anual 8.523 de lei, dar şi Biroul Vamal Criuleni, care nu dă niciun ban pentru spaţiul închiriat. Reprezentanţii Biroului de Evidenţă a Populaţiei şi ai celui vamal NU au precizat din ce motiv sunt scutiţi de taxe pentru spaţiul închiriat.