Filat vrea să amâne crearea primăriilor de sector în Chișinău până în 2019

Partidul Liberal Democrat a anunțat astăzi că liderul formațiunii, Vlad Filat, a depus un proiect de lege care ar amâna crearea consiliilor și a primăriilor de sector în municipiul Chișinău până în 2019.

Potrivit Legii privind administrația publică locală, consiliile sectorale și primăriile de sector urmează a fi create odată cu alegerile locale din 2015. Proiectul de lege semnat de Vlad Filat însă propune modificarea Legii astfel încât aceste instituții să fie create abia în 2019.

În nota informativă a proiectului de lege se spune că legislația actuală nu reglementează funcționarea acestor instituții și nici raporturile dintre autoritățile nou-create și cele existente. Un alt argument invocat este faptul că încă nu există niciun mecanism de repartizare a veniturilor și cheltuielilor pe sectoare, întrucât acum bugetul municipal este unul centralizat.

Contactat de moldova.org, secretarul Consiliului Municipal Chișinău Valeriu Didencu a spus că este de acord cu această inițiativă. Potrivit lui, la moment nu există un cadru legal care să stipuleze clar delimitarea teritorială a acestor autorități, funcțiile lor, structura aparatelor locale, modalitate de numire în funcție a noilor funcționari publici, etc. Secretarul CMC menționează că dacă primăriile și consiliile de sector ar fi create în cadrul următoarelor alegeri, ar fi dezastruos și pentru cetățeni, și pentru autorități.

De asemenea, Valeriu Didencu s-a arătat sceptic în privința capacității de autofinanțare a primăriilor de sector. ”Chiar și într-o vizită de lucru la București, care este un oraș mult mai mare, ne-au spus că au multe probleme. În Chișinău, care e mai mic, nici nu știu dacă e nevoie de așa decentralizare”, a declarat Didencu.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.