O delegaţie a Comisiei de la Veneţia, la Chișinău. Va discuta proiectul de Lege privind Procuratura

O delegaţie a Comisiei de la Veneţia a venit astăzi la Chişinău pentru a discuta cu ministrul Justiției, procurorul general, fracţiunile din Parlament asupra proiectului de lege cu privire la Procuratură. Ministerul Justiției a transmis documentul Comisiei de la Veneția în luna noiembrie a anului trecut.

După aprobarea Concepției de reformare a Procuraturii, Ministerul Justiției a elaborat proiectul de Lege cu privire la Procuratură și l-a remis Comisiei de la Veneția spre examinare. Comisia urma să se expună pe marginea acestui proiect, iar recomandările experților vor fi de ajutor grupului de lucru parlamentar la elaborarea unei legi care va corespunde standardelor internaționale și va conține cele mai bune practici în domeniu.

De notat că Parlamentul a adoptat în iulie 2014 Concepția de reformare a Procuraturii. Documentul  prevedea între altele că procurorul general va fi numit de şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pe o perioadă de şapte ani, fără posibilitatea de a fi reales la expirarea mandatului.

De asemenea, procurorul care va fi eliberat din serviciu pe motive compromiţătoare va pierde dreptul la toate garanţiile speciale. Documentul mai stabileşte că salariul procurorilor va fi majorat treptat, prin raportarea acestuia la salariul primit de judecători.

Reforma procuraturii este o condiţie prevăzută în Matricea de politici – anexă a Acordului de suport bugetar oferit Republicii Moldova de către Uniunea Europeană.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.