Trump a repurtat victorii în Maryland, Pennsylvania, Delaware, Connecticut şi Rhode Island, detaşându-se la mare distanţă de principalii săi contracandidaţi — senatorul de Texas, Ted Cruz, şi guvernatorul de Ohio, John Kasich. Astfel, el a obţinut peste 50% din voturi în fiecare dintre cele cinci state.

Hillary Clinton a câştigat în marile state Maryland şi Pennsylvania, precum şi în Connecticut şi Delaware. Senatorul de Vermont, Bernie Sanders, nu a câştigat decât în micul stat Rhode Island.

În cele cinci state, contraofensiva forţelor republicane opuse lui Donald Trump a eşuat în mod dramatic. 'Mă consider candidatul natural' pentru a prezenta Partidul Republican în alegerile prezidenţiale, a proclamat triumfător omul de afaceri, adăugând că ambii săi contracandidaţi nu mai au şanse de câştig.

Dar bătălia se mută acum în statele cel mai puţin favorabile miliardarului, începând cu Indiana, într-o săptămână. Pentru omul de afaceri important este nu doar să câştige alegerile primare rămase: el va trebui să se impună cu un procentaj foarte mare în ultimele 10 scrutine pentru a aduna 1.237 de delegaţi şi a obţine învestitura în mod incontestabil înaintea convenţiei din Cleveland, din iulie. El ar trebui să încheie ziua de marţi cu adeziunea a cel puţin 945 de delegaţi.

Strategia contracandidaţilor săi vizează să-l oprească înainte de a obţine numărul necesar de delegaţi pentru o nominalizare directă, provocând astfel un eveniment fără precedent în ultimii 40 de ani: o convenţie de învestitură disputată, la care delegaţii să voteze ori de câte ori este cazul pentru a genera o majoritate absolută.

Dar „este greu de imaginat că Trump va pierde învestitura în acest stadiu”, a declarat pentru AFP Robert Boatright, politolog la Universitatea Clark din Massachusetts. În opinia sa, chiar şi în lipsa câtorva delegaţi, el va ajunge să convingă unii delegaţi independenţi să i se alăture la Cleveland.

Dornic să nu mai divizeze voturile republicanilor anti-Trump, John Kasich îi va lăsa teren liber lui Ted Cruz în Indiana.

Cu cele patru victorii ale sale de marţi, Hillary Clinton dispune de un avantaj aproape de neegalat în faţa lui Bernie Sanders, care are nevoie să câştige aproximativ 85% dintre delegaţii rămaşi pentru a o depăşi.

Vorbind în Philadelphia şi în Pennsylvania, unde va avea loc convenţia democrată în iulie, Hillary Clinton s-a comportat ca o învingătoare, intrând pe scenă în sunetele „Eye of the Tiger”, melodia din filmul „Rocky", întinzându-le o mână alegătorilor lui Bernie Sanders. „(...) Ceea ce ne uneşte este mai important decât ceea ce ne desparte” , a lansat ea.

Clinton i-a atacat pe republicani şi pe Trump, în speţă, pentru poziţia lor antimusulmană, negarea schimbărilor climatice sau contestarea dreptului la avort. „În loc să-i lăsăm să ne ducă înapoi, să proiectăm America în viitor”, şi-a îndemnat alegătorii Hillary Clinton, însoţită de soţul său, fostul preşedinte Bill Clinton.

Bernie Sanders recunoaşte că şansele sale sunt acum mici, dar a promis să rămână în cursă până la sfârşitul anului, mai ales pentru alegerile primare din California, la 7 iunie, cele mai importante în privinţa numărului de delegaţi.

Luând cuvântul la un miting din Virginia de Vest, el nu a făcut nicio aluzie la o eventuală retragere. „Aproape toate sondajele arată că noi l-am bătut pe Trump”, a spus el. Dar Sanders şi-ar putea revizui strategia pentru sfârşitul campaniei, vizând posibil un rol-cheie în elaborarea platformei oficiale a Partidului Democrat.

Hillary Clinton încheie aşa-numita „Super Marţi” cu adeziunea a peste 2.000 de delegaţi faţă de 1.300 pentru Bernie Sanders, dintr-o majoritate necesară de 2.383.