18:44:44 24.04.2024
Stiri

Complicii Moscovei de la Chișinău care au ajutat-o să fure miliardul

Opinii 17.04.2015 09:00 Vizualizări3459 Autor: Petru Bogatu
Complicii Moscovei de la Chișinău care au ajutat-o să fure miliardul


Prezentul continuu // Lucrătura rusească împotriva sistemului bancar din Republica Moldova nu era posibilă fără complicitatea unor persoane sus-puse

Potrivit unei analize a Centrului „Expert-Grup”, modul în care autoritățile au intervenit în soluționarea crizei din sistemul bancar este inadmisibil, statul jucând mai mult rolul de pompier. Comparația este bună, numai că-i incompletă.

Pompierii lui Charlie Chaplin

Se impune o precizare. În cazul furtului de miliarde, statul a jucat rolul unui pompier din filmele lui Charlie Chaplin. Cu alte cuvinte, mai întâi a provocat incendiul, ca să se prefacă mai apoi că-l stinge.

„Expert-Grup”, într-un raport intitulat „Anul riscurilor economice majore”, consideră, pe bună dreptate, că instituirea administrării speciale la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, creditarea acestora și formarea comisiei parlamentare au fost niște acțiuni tardive care nu aveau nicio șansă să îndrepte lucrurile. Și mai adaugă că legislația în vigoare permitea să se întreprindă măsuri de anticipare și contracararea jafului. Atâta doar că ele nu au fost puse în aplicare.

Ceea ce nu spune raportul „Expert-Grup” este faptul că cele trei bănci, pentru a putea transfera peste hotare o sumă imensă, care constituie a șaptea parte din PIB, au trebuit să adune bani și din alte instituții financiare. Se întrezărește, astfel, o conjurație în care pare să fie implicată cea mai mare parte a pieței financiare din Republica Moldova.

Este simptomatic faptul că o parte considerabilă din fondurile sustrase, potrivit unui raport prezentat în cadrul dezbaterilor parlamentare cu ușile închise, a fost transferată în patru bănci din Rusia. De unde și concluzia că în spatele tranzacției devastatoare se află Moscova.

Încă sub guvernarea PCRM, mai mulți experți avertizau că prezența excesivă a capitalului rusesc în sistemul bancar de la noi riscă să ne joace festa într-o zi. Iată că ceasul al unsprezecelea a bătut. Ceea ce putea fi mai rău s-a întâmplat.

În luna noiembrie 2014, Kremlinul, în urma sancțiunilor occidentale și a prăbușirii prețului petrolului, se confrunta cu un acut deficit de valută forte. Moneda națională rusă era în cădere liberă. Pentru a evita colapsul economic, Moscova avea nevoie ca de aer de dolari și euro.

Nu este de mirare că, în aceste împrejurări stresante, Putin a ordonat să se adune bani de pe unde era posibil. Printre măsurile luate s-a numărat și retragerea activelor ruse din Republica Moldova.

Comisioane pentru cozile de topor

Bănuiesc însă că Moscova și-a propus să lovească două ținte dintr-un foc. Tâlhărind băncile de la Chișinău, pe de o parte, și-a rezolvat propriile probleme, iar pe de altă parte, a pus umărul la ruinarea financiară a unei foste republici sovietice care refuză să-i dea ascultare.

După cum arată George Maior, ex-directorul SRI, într-un recent interviu pentru „Financial Times”, Rusia poartă un război silențios împotriva Occidentului, strategia lui Putin fiind destabilizarea statelor vecine. Inclusiv a Republicii Moldova. Iar ingineriile de demolare economică se numără printre tehnicile favorite ale Kremlinului de dislocare a țărilor indezirabile.

Este extrem de grav faptul că Moscova scoate castanele din foc cu mâna cleptocrației de la Chișinău. Lucrătura rusească împotriva sistemului bancar din Republica Moldova nu era posibilă, desigur, fără complicitatea unor persoane sus-puse din actuala guvernare.

Faptul că ancheta trenează nu face decât să ne întărească în convingerea că în spatele jafului se află înalți funcționari de stat care au ajutat Rusia să sustragă miliardul, încasând comisioane grase. Cozile de topor se ascund în vârful piramidei.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md