Echipa Universităţii din Otago a comparat pâinea albă disponibilă în comerţ în 15 ţări membre OCDE (Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare) cu pâinea mare cu seminţe din şase ţări OCDE, din perspectiva reducerii riscului bolilor de inimă.

Apoi au folosit o metodă informatică de programare liniară pentru a obţine cea mai bună combinaţie de ingrediente sănătoase exprimată în reţetele de pâine care pot fi produse la cele mai mici preţuri.

Conducătorul studiului, profesorul Nick Wilson, a spus că pâinea a devenit un aliment cu mare prioritate pentru cercetare de când se manifestă o tot mai mare preocupare pentru îmbunătăţirea opţiunilor de a reduce riscurile legate de boli ale regimului alimentar.

„Pâinea poate fi o modalitate de a creşte aportul alimentar de fibre şi seminţe sănătoase, cum ar fi seminţele de in", a spus Wilson a spus într-un comunicat.

„Problema potrivit căreia cele mai multe produse de panificaţie au un conţinut ridicat de sare poate fi, de asemenea, abordată prin reducerea cantităţii de săruri pe bază de sodiu şi creşterea cantităţii de săruri, mai sănătoase, pe bază de potasiu, care este deosebit de bun pentru sănătatea inimii", a mai spus specialistul.

Cu cât ingredientele din pâine sunt mai scumpe, conţinând inclusiv seminţe de in şi nuci, aceasta este superioară pâinii comerciale din punct de vedere nutriţional.

Produsele de panificaţie low-cost mai sănătoase ar putea ajuta la îmbunătăţirea mediului alimentar şi ar reduce factorii de risc dietetic asociaţi cu bolile netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul şi cancerul, a spus Wilson citat de agenţia Xinhua.