Violoncelistul lui Putin a primit bani furați prin două companii din Moldova// RISE

Documente bancare obținute de OCCRP arată că violoncelistul Serghei Roldughin, vechiul prieten al președintelui rus Vladimir Putin, a primit bani dintr-o companie offshore în aceeași perioadă în care compania a fost folosită pentru a fura bani de la guvernul rus în cazul notoriu al lui Serghei Magnițky. În circuitul financiar au fost implicate și două companii din Republica Moldova, se arată într-o investigaţie RISE Moldova.

Cazul Magnițky ține de furtul a 230 de milioane de dolari de la Trezoreria rusă și este unul dintre cele mai sonore cazuri de fraudă fiscală din Rusia lui Putin. Frauda a fost descoperită în 2007 de către Magnițky, un avocat rus care lucra pentru Hermitage Capital Management, cel mai mare investitor străin de atunci în Rusia.

Magnițky a fost arestat de către aceiași ofițeri de poliție pe care i-a acuzat de mușamalizarea fraudei. El a fost aruncat în închisoare, unde a murit din cauza maltratărilor și a îngrijirilor medicale inadecvate.

Rețeaua din cauza Magnițky

După ce au fost sustrași în mod fraudulos de la trezoreria rusă, la începutul anului 2008, banii au dispărut într-o serie de companii proxy. Două dintre acestea au fost înregistrate în Chișinău: Elenast-Com SRL, amplasată într-un bloc de apartamente din era comunistă, și Bunicon- Impex SRL, care și-a declarat sediul într-o clădire abandonată, actualmente un centru de oficii.

Elenast și Bunicon au transferat o parte din banii furați în februarie 2008 unei companii din BVI, Vanterey Union Inc., care apoi le-a redirecționat către Roberta Tranzit LLP, o companie cu sediul în Marea Britanie. Roberta Tranzit, la rândul său, i-a virat, împreună cu banii primiți și de la alte societăți afiliate (în total 2 milioane de dolari americani) companiei Delco. Plățile au fost efectuate într-o succesiune rapidă, toate ajungând la Delco în aceeași lună.

Cele două companii din Republica Moldova, Elenast și Bunicon, au fost, de asemenea, implicate într-o serie de alte transferuri din cazul Magnițky. Banii care au trecut prin conturile lor au fost într-un final investiți în apartamente de lux din inima cartierului Wall Street din New York. La moment există un sechestru pe aceste apartamente pus de guvernul Statelor Unite.

Companiile din Moldova implicate în Cazul Magnițky au redirecționat banii prin conturile deținute la Banca de Economii. Banca a fost închisă în 2015, după ce a fost folosită într-una dintre cele mai mari fraude din istoria Moldovei – furtul unui miliard de dolari americani din sistemul bancar.

Textul integral al investigaţiei poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.