Nume
Parola
Vizualizări: 2820
Concurs de selectare a 7 localități rurale din centrul Republicii Moldova pentru acordarea suportului în elaborarea Strategiilor de dezvoltare socio-economică a localității pentru perioada 2016-2020
26 Aprilie 2016 — Agenția de Dezvoltare Regională Centru, cu sprijinul Centrului de Informare pentru Autoritățile Locale (Solidarity Fund PL in Moldova) anunță concurs de selectare a 7 localități din Regiunea de Dezvoltare Centru, pentru care va fi acordat suport în elaborarea Strategiilor de dezvoltare socio-economică a localității pentru perioada de programare 2016-2020. Unul dintre obiectivele urmărite prin această activitate, este acela de a sprijini administrațiile publice locale din regiune pentru a dezvolta documente locale calitative, care vor contribui la identificarea resurselor locale și găsirea soluțiilor integrate pentru soluționarea problemelor locale.

Pentru a beneficia de suportul acordat, autoritatea publică locală de nivelul I va completa formularul de cerere (descarcă aici), în urma căruia vor fi selectate acele comunități rurale din Regiunea Centru, care au o populație de pînă la 5000 de locuitori, care nu au o strategie de dezvoltare socio-economică a localității pentru perioada respectivă și care nu au mai primit anterior sprijin comunitar pentru o investiție similară. Totodată, vor fi prioritizate acele localități, care dispun de Plan urbanistic general al localității.

Îndemnăm toți reprezentanții autorităţilor publice locale din zone rurale ale Regiunii de Dezvoltare Centru să participe la acest concurs, expediind Formularul de participare completat la adresa de mail: ala.bragoi@adrcentru.md sau la nr. de fax 0 268 22 692.

Această activitate constituie prima etapă a unui proiect pilot, prin care se intenţionează testarea ideii de acordare a suportului pentru autoritățile locale în procesul de elaborare a documentelor de planificare locală, aplicat pentru un număr restrîns de entităţi, după care, în următorii ani, să fie replicat în celelalte regiuni.

Regiunea Centru a fost selectată pentru implementarea proiectului pilot ținîndu-se cont de aşa criterii precum: suprafaţa regiunii, ponderea localităţilor rurale (deoarece accentual se plasează pe impulsionarea dezvoltării localităţilor rurale), densitatea populaţiei, rata sărăciei absolute în regiune.

Pentru alte detalii vă îndemnăm să contactați, Ala Bragoi, Șef secție planificare strategică și programare din cadrul ADR Centru.

Statistică:

Dintre cele 6 regiuni de dezvoltare din R. Moldova, Regiunea de Dezvoltare Centru este regiunea cea mai mare, suprafaţa regiunii constituind 10 636 km², ponderea acesteia în total pe ţară fiind de 31,5% (RD Nord - 29%, RD Sud - 21,8% km²). În RD Centru sunt 598 de localităţi rurale, grupate în 318 entităţi publice în mediul rural, comparativ cu 303 în RD Nord şi 179 în RD Sud. În RD Centru avem cea mai mare pondere a localităţilor rurale, aceasta constituind 98% din totalul localităţilor regiunii.

RD Centru este regiunea cu densitatea cea mai mare a populaţiei - 99,5 loc/ km² (RD Nord-98 loc/ km², RD Sud - 72,4%).

Ponderea populaţiei RD Centru în totalul populaţiei pe ţară constituie 29,8%, comparativ cu 27,9% în RD Nord şi 15% în RD Sud. Ponderea populaţiei rurale în totalul populaţiei regiunii constituie 80,4% (RD Nord-64%, RD Sud-73,5%). Evident, avem cea mai puţin urbanizată regiune din R. Moldova. Indicele sporit al populaţiei rurale a determinat şi rata sărăciei absolute în regiune, acesta fiind de 17,0%, fiind cea mai săracă regiune după RD Sud (RD Nord 12,9%, RD Sud-18,9%).

Acest proiect este posibil datorită suportului generos al poporului american și polon oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone, implementat de Centrul de Informare pentru Autorităţile Locale/Solidarity Fun PL în Moldova în colaborare cu Agenţia de Dezvoltare Regională Centru.