Nume
Parola
Vizualizări: 4820
A apărut Nr.2 (4) / 2016 al Buletinului Informativ „Pro Accesibilitate! Pro Incluziune! Pro Democrație!”
Chișinău, 26 Aprilie 2016 — A apărut un nou număr al Buletinului Informativ „Pro Accesibilitate! Pro Incluziune! Pro Democraţie!”
Din sumarul acestei ediţiei:
• Societatea Civilă nemulţumită de mersul şedinţei Consiliului Guvernamental pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități – În cadrul şedinţei Consiliului Guvernamental pentru Drep-turile Persoanelor cu Dizabilităţi, din data de 18.04.2016, societatea civilă, activă în domeniul dizabilităţii şi-a prezentat Planul de activitate pentru anul 2016.

• Persoanele cu dizabilităţi severe din copilărie din RM primesc colete alimentare din partea ROMÂNIEI – Agenţia Rezerve Materiale din Chişinău a depozitat cele 20.000 de colete alimentare, care au sosit în Republica Moldova cu mai multe autotrenuri din România.

• Adriana Luca. Stagiar, coordonare legislativă în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova – entuziasmul ei de a se afla într-un mediu unde poate căpăta noi experienţe, afla lucruri noi despre cum se desfăşoară activităţile la nivel de Parlament, autorităţi centrale şi locale, o fac tot mai puternică şi mai încrezută că, în viaţă, în ciuda deficienţei pe care o are, va obţine jobul dorit!

• Mic Dicționar: Ce este dizabilitatea? – definiții, percepții – spre o înțelegere, acceptare și incluziune socială.

• Tot mai mult interes manifestat în practicarea limbajului mimico-gestual – O galerie foto de la seminarele de instruire „Introducere în limbajul semnelor” realizate de Alianța INFONET și Asociația Surzilor din Republica Moldova în instituțiile de învățămînt special în care învață copii cu dizabilități de auz.

• Multimedia – O galerie audio și video realizate la diferite activități pe parcursul luni.

• De Sfintele Paşti, persoanele hipoacuzice au acces la slujbă în limbajul mimico-gestual – Deja mai mulţi ani la rînd, parohul Bisericii „Inima Tăcută” din Chişinău, Viorel Cojocaru, cheamă la fiece sărbătoare religioasă, persoanele cu deficienţe de auz şi de vorbire să vină la slujbele ce le oficiază, de fiece dată, pentru orice credincios. Părintele Viorel Cojocaru, rămâne a fi singurul preot din ţara noastră,care transmite cuvântul lui Dumnezeu către oamenii cu deficienţe de auz.

Acestea, dar şi alte articole, pot fi citite în ediţia din luna aprilie a buletinului.

Buletinul Informativ „Pro Accesibilitate! Pro Incluziune! Pro Democraţie!” este o publicaţie nouă care apare începînd din anul 2015 şi care îşi propune să devină o tribună de lobby și advocacy al comunității persoanelor cu dizabilități și oferă tuturor celor interesaţi o imagine de ansamblu asupra necesităților speciale și a problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități din Republica Moldova. Buletinul informativ îşi propune să faciliteze procesul de comunicare cu autorităţile şi societatea civilă pentru a spori gradul de accesibilitate, incluziune socială a persoanelor cu dizabilități, dar și pentru a promova un comportament pro-activ al acestora în viața comunitară.

Pentru informații suplimentare:
Victor Koroli, Director Proiect, +373 69252453, vkoroli@gmail.com
Natalia Babici, Prim Vice-Preşedinte, Asociația Surzilor din Republica Moldova, + 373 69371371, deaf.moldova@gmail.com

Acestă publicaţie este realizată de Alianța Centrelor Comunitare de Acces la Informație și Instruire din Republica Moldova
(Alianța INFONET), în parteneriat cu Asociația Surzilor din Republica Moldova, în cadrul proiectului Edificarea unui „pod de comunicare” proactivă – demers pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități de auz, implementat cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.