12:46:35 25.04.2024
Stiri

Drăguțanu: „Nu e nevoie de bani ca să desenezi credite!” MILIARDE de lei pentru băncile administrate special

Economie 05.02.2015 11:41 Vizualizări1270 Autor: Virginia Nica
Drăguțanu: „Nu e nevoie de bani ca să desenezi credite!” MILIARDE de lei pentru băncile administrate special


Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, susține că rapoartele statistice privind situația băncilor în luna noiembrie 2014 au fost influențate de fluxurile bănești artificiale ale băncilor administrate special, instituții cărora BNM le-a oferit lichidități de patru miliarde de lei.

Potrivit guvernatorului, informațiile prezentate în rapoartele statistice ale băncilor afișate de BNM în noiembrie au fost influențate de tranzacțiile suspecte de la cele trei bănci care se află sub administrare specială. „Nu este nevoie de lichidități ca să desenezi credite. În noiembrie, băncile administrate special au înregistrat fluxuri bănești artificiale. O bancă a acordat în noiembrie credite noi în volum dublu. Aceste credite noi de calitate bună au avut ca scop de a acoperi creditele neperformante”, a explicat Dorin Drăguțanu.

În același timp, guvernatorul susține că analiza operațiunilor intrabancare, adică vânzarea și cumpărarea de valută între băncile administrate special și agenții economici, arată că este vorba de sume exorbitante care au fost tranzacționate în repetetate rânduri pentru ca să arate că aceste instituții bancare au un bilanț contabil sănătos.

Dorin Drăguțanu a anunțat și care este suma alocată sub formă de lichidități băncilor administrate special. Este vorba de patru miliarde de lei sau circa 3,5% din valoarea PIB-ului. Guvernatorul susține că scopul oferirii accesului la lichidități a fost de a-i proteja pe cei care au depozite la aceste trei bănci.

Amintim că BNM a instiuit administrare specială la băncile „Banca Socială”, „Unibank” și Banca de Economii, ca urmare a unor tranzacții suspecte realizate între aceste instituții. Începând cu săptămâna viitoare, compania internațională „Kroll Associates UK Limited” va investiga situația la aceste bănci.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md