„Un guvern stabil în Republica Moldova şi cu o viziune unitară proeuropeană este de preferat oricărei alte soluţii de compromis”, a declarat Iohannis în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă.
 
Preşedintele României a menţionat că rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova a reconfirmat sprijinul popular pentru opţiunea politică proeuropeană, iar aşteptările partenerilor europeni se îndreptă ferm către respectarea misiunii date prin alegeri de cetăţenii moldoveni.
 
„Rezultatul votului din 30 noiembrie 2014 trimite la o formulă de compunere a puterii executive în care responsabilitatea parcursului democratic al Republicii Moldova să fie împărţită între toate partidele proeuropene”, a accentuat liderul de la Cotroceni.

„Asigurarea unei majorităţi parlamentare şi cu interese comune în direcţia modernizării şi consolidării democratice a Republicii Moldova reprezintă garanţia unui Guvern stabil”, a mai spus preşedintele României.
 
Potrivit lui Iohannis, Acordul de Asociere şi de Liber Schimb semnat cu Uniunea Europeană conferă prilejul accelerării reformelor structurale profunde, care au nevoie de un sprijin politic consistent şi că orientarea proeuropeană a Republicii Moldova nu poate fi condiţionată de lupte politice interne.

Anterior, şi alţi lideri europeni s-au pronunţat pentru crearea unei coaliţii majoritare proeuropene la Chişinău. Asta după ce liderii PLDM şi PD au ignorat doleanţele partenerilor europeni şi au format o coaliţie minoritară cu sprijinul tacit al comuniştilor.