Creţu a fost condamnat pentru că l-a împuşcat din imprudenţă pe Sorin Paciu, în timpul partidei de vânătoare de la Făleşti, de pe 23 decembrie 2012. Ex-judecătorul afirmă însă că va contesta decizia magistraţilor de la Făleşti la Curtea de Apel Bălţi.

Ceilalţi participanţi la vânătoarea ilegală au fost achitaţi de aceeaşi instanţă pe toate capetele de acuzare.

Amintim că tânărul om de afaceri Sorin Paciu a fost împuşcat mortal pe 23 decembrie 2012, în timpul unei partide de vânătoare în Pădurea Domnească, unde au mers la vânat mistreţi peste 30 de oameni de afaceri, judecători şi procurori.
 
Tragedia a scos la iveală toate lacunele instituţiilor de stat din RM, a fost tăinuită de toţi participanţii la vânătoare timp de două săptămâni. La vânătoarea fatală a luat parte un şir impunător de politicieni, oameni de afaceri, judecători şi procurori, dintre care o mare parte - din anturajul vicepreşedintelui PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Printre aceştia (cu funcţiile pe care le deţineau în acel moment): procurorul general, Valeriu Zubco; judecătorul Ion Pleşca, preşedinte al Curţii de Apel Chişinău; judecătorul Gheorghe Creţu, vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău; directorul Agenţiei de Stat „Moldsilva”, Ion Lupu, directorul Rezervaţiei Naturale „Pădurea Domnească”, Denis Irimciuc; directorul I.S. „Registru”, Serghei Răilean. Alături de judecători şi procurori la vânătoarea fatală din Pădurea Domnească au fost mai mulţi oameni de afaceri care administrează companii controlate de controversatul om de afaceri şi deputat PD, Vladimir Plahotniuc. Printre aceştia: Ghenadie Sajin, director al „FinparInvest”; Serghei Latîş, director al „Media Production SRL”; Boris Buga, director al filialei „Tirex-Petrol”; oamenii de afaceri Valeriu Guzun şi Iurie Nastas.

După ce omorul din Pădurea Domnească a ieşit la iveală, Parlamentul a format o comisie de anchetă pentru a cerceta crima. La trei săptămâni de audieri şi reconstituiri, membrii comisiei au confirmat că omorul lui Sorin Paciu a fost tăinuit şi că instituţiile de drept, în frunte cu procuratura condusă pe atunci de Valeriu Zubco, au muşamalizat cazul, au distrus şi falsificat probe, au intimidat martori şi au manipulat opinia publică. Totul - pentru a salva reputaţia şi a-i proteja de justiţie pe unii politicieni şi magistraţi. Mai mult, în presă s-a scris că Dorin Damir, finul lui Plahotniuc, s-a deplasat în Pădurea Domnească imediat după omor pentru a şterge urmele vânătorii sângeroase, soldată cu moartea lui Sorin Paciu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.