Putin a revenit la tacticile Războiului Rece: Delfini pentru forțele navale și patrule de submarine

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Tensiunile Rusia-Occident readuc în peisaj tactici militare care țin de perioada Războiului Rece. Patrule de submarine răspândite în diverse regiuni și delfini dresați în scopuri militare sunt strategiile pe care Moscova le-a reluat după o pauză de mai bine de 25 de ani.

Forțele navale din Rusia au achiziționat recent 5 delfini pentru a fi pregătiți să servească în misiunile Marinei, cerința principală exprimată de Ministerul Apărării semănând cu stilul geambasilor de pe vremuri: „Cetaceele să aibă toți dinți intacți”, relatează ziarul Daily Mail.

Licitație pentru delfini

Noii recruți pentru Marina Militară rusă, cinci delfini din specia Tursiops, au fost căutați în cadrul unei licitații publice organizate de Ministerul Apărării de la Moscova.

Oficialii au cerut ca mamiferele acvatice să aibă dantură intactă și să nu elimine mucus din nări, cererea fiind adresată Delfinariului Utrish din Moscova.

În perioada Războiului Rece, forțele militare ale URSS au folosit delfini în cadrul operațiunilor de cercetare și salvare, dar și pentru a planta dispozitive explozibile pe navele inamice.

Până acum, oficialii din Ministerul rus al Apărării au refuzat să comenteze dacă livrarea a fost efectuată și care este scopul acestei achiziții.

Tradiția dresării delfinilor în scopuri militare a fost inițiată de Moscova încă din anii ’60, ultima dată aceștia fiind folosiți în martie 2014, odată cu anexarea Crimeei.

Rusia nu este însă singura țară care folosește inteligențele mamifere acvatice în scopuri militare.

Modelul a fost adoptat și de marina Statelor Unite, deși pe site-ul programului de pregătire se arată că delfinii nu sunt folosiți pe post de arme.

„De vreme ce delfinii nu pot face diferență între un vas inamic și unul aliat, ori între un scafandru inamic și unul prieten, nu ar fi înțelept să lași o asemenea decizie în seamă unui animal. Animalele sunt dresate să depisteze și să marcheze locul în care sunt poziționate mine sau scafandri într-o anumită arie, dar nu sunt antrenate să facă diferență între bine și rău”, se arată pe site-ul marinei americane.

Pericolul din adâncuri

În același timp, flota de submarine a Rusiei dă semne că revine la viață, reluandu-și patrulele în diverse colțuri ale globului, după cum remarcă un analist pentru CNN.

Submarinele rusești au fost trase pe linie moartă după incidentul din 2000, când un vas din clasa Oscar s-a scufundat în zona portului Kursk cu tot personalul la bord.

Acum, însă flota de submersibile rusești pare mai vioaie că niciodată în ultimele două decenii, făcându-și apariția ba în largul coastelor Scandinaviei, ba în jurul Scoției sau chiar în Mediterană.

Este o biată umbră a ceea ce reprezentă flota din perioada sovietică, când numărul submarinelor era de aproape 200, dar a avut darul de a prinde pe picior greșit țările europene membre NATO, care au renunțat de ceva vreme la sistemele defensive antisubmarin.

Pe lângă submarinele nucleare modernizate în cadrul programului inițiat de Kremlin încă din 2011, un alt vas modern, din clasa Yasen, urmează să fie încredințat Marinei Militrare ruse în curând.

Atuul noului submarin rusesc este silențiozitatea acestuia, dar vasul prototip este încă în curs de testare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...