Vladimir Putin exclude revenirea turiștilor ruși în Turcia și Egipt în viitorul apropiat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele rus, Vladimir Putin, a exclus luni posibilitatea ca în perioada următoare turiștii ruși să revină în Egipt și Turcia, situație pe care o pune pe seama contextului de securitate din aceste țări care până de curând erau printre principalele destinații de vacanță ale turiștilor proveniți din Rusia, transmite agenția EFE.

„Autoritățile din Turcia, din nefericire, nu pot face față fluxului grupărilor înarmate provenite din țările vecine întrucât, din câte se pare, mențin contactul cu ele”, a spus liderul de la Kremlin, reluând astfel acuzațiile despre sprijinul pe care autoritățile de la Ankara l-ar oferi unor grupări siriene din rândul rebelilor care încearcă să-l înlăture de la putere pe președintele Bashar al-Assad.

Rusia a suspendat la sfârșitul anului trecut zborurile charter către Turcia, după ce această țară a doborât un bombardier rus la granița cu Siria, incident soldat cu moartea unui dintre cei doi piloți ruși, care a fost mitraliat în timp ce cobora cu parașuta după ce se catapultase.

În declarația sa de luni, președintele Putin a susținut că nu are nicio vină pentru deteriorarea relațiilor cu Turcia, făcând astfel aluzie la președintele turc Recep Tayyip Erdogán, care a respins solicitările Moscovei de a prezenta oficial scuze pentru doborârea avionul rus.

Cât despre Egipt, liderul de la Kremlin a spus că în această țară turiștii ruși au fost mereu bine primiți, dar a subliniat că „autoritățile locale încă mai au multe de făcut pentru a le garanta securitatea”.

Zborurile charter către Egipt ale companiilor aeriene ruse au fost sistate în urma atacului de pe 31 octombrie 2015, când o bombă artizanală a explodat la bordul unui Airbus A321 al companiei Metrojet după decolarea de pe aeroportul din stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh. Gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat acest atac, soldat cu 224 de victime.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...