Cum poate fi eliberată Moldova de guvernare captivă?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cea mai bună soluţie de recuperare a miliardului furat ar fi ca societatea civilă să facă un Apel din numele poporului către toate structurile europene şi internaţionale competente, prin care să fie blocate toate conturile tuturor oligarhilor din Moldova care măcar cumva au tangenţă cu guvernarea, la toţi actualii şi foştii parlamentari, inclusiv demnitari, miniştri, funcţionari de rang înalt, până când nu vor fi recuperate toate mijloacele furate şi până nu îşi va justifica fiecare din ei banii în aceste conturi. Mai apoi banii din conturile celor nominalizaţi să fie confiscaţi în folosul statului Republica Moldova, dar numai după ce la guvernare va fi o echipă de oameni curaţi şi cinstiţi.

De ce trebuie să fie eliminată guvernarea fără credibilitate?

1. Cu miliardele furate, oligarhul, prin intermediul guvernării subjugate şi devotate, cumpără tot ce-i iese în cale, oameni, instituţii, structuri de stat, sate, oraşe, primari, primării, consilieri, coşărci de Paşte, tot absolut. Astfel a început aşa un proces de captivitate a ţării cu tot cu populaţie, care nu sa mai auzit şi nicăieri nu s-a întâmplat în lume.

2. Pentru miliardele furate, populaţia va plăti triplu plus degradare totală socială. Au furat 1 miliard de dolari, dar se va achita 3, iar diferenţa va pleca tot la oligarh în buzunar.

3. Poporul a fost transformat din săraci în sărmani şi nevoiaşi. Hoţiile de miliarde au provocat în ţară o adevărată epidemie a foamei. Oameni nu mai au ce mânca. Nici în 1947 nu a fost aşa ceva.

4. Guvernarea împrumută bani de la băncile comerciale cu 26% pentru plata salariilor bugetarilor. Numai anul acesta, 2016 deja s-a împrumutat circa 2,75 miliarde lei, numai în luna martie 1,3 miliarde lei, iar în total datoria constituie la BC peste 9,0 miliarde lei.

5. Statul (ministerul finanţelor) se împrumută de la băncile oligarhului/lor, pentru ca să se îmbogăţească şi mai mult. Procentele pentru creditele acestea sunt achitate tot de populaţie.

6. Populaţia îşi plasează economiile în depozitele bancare la 12-20%. Nicio bancă moldovenească astăzi nu este azi în stare să plătească aşa procente pentru depozitele bancare. Înseamnă ca depozitele acestea sunt date în credit statului. Pentru popor, fiţi atenţi unde vă păstraţi banii şi dacă are rost să-i mai păstraţi acolo.

7. Guvernarea oligarhică a anulat controalele de stat. Scopul este numai unul – să şteargă urmele miliardelor furate. Nu pentru ca să aibă grijă de mediul de afaceri şi cei care prin mica afacere îşi câştigă sub existenţa, dar pentru a comite evaziuni fiscale, contrabandă şi falsificare de mărfuri la nivel de stat. Deci se comit evaziuni fiscale colosale în prezent, iar anularea controalelor nu are nimic cu slăbirea presiunii asupra mediului de afaceri. Din contra cei mici şi medii sunt supuşi încă şi mai mult presiunilor fiscale şi de orice tip, după apartenenţă politică. Adică dacă nu eşti la PD, atunci te impunem.

Cum guvernarea în prezent întoarce miliardul înapoi?

Miliardul se întoarce înapoi acum, când guvernul slugă a declarat că scoate cele mai mari întreprinderi la privatizare. Preţurile acestor întreprinderi sun de cel puţin 5-10 ori mai mici ca preţul lor real. Ei din miliardul furat şi târâit peste hotare aduc bani câte oleacă înapoi acum sub formă de investiţii străine, cumpărând întreprinderile de stat furate, jefuite, devalizate şi aduse la falimentare, tot de ei.

Suntem săraci cu totul? Noi nu suntem săraci aşa cum încearcă guvernarea să ne prezinte. Ei au provocat aşa o imagine şi situaţie. Moldova are suficiente surse ca să se autoadministreze. Firmele celor de la guvernare comit evaziuni fiscale colosal de mari. Au înlăturat persoane din fruntea unor instituţii de stat care prezentau ameninţare pentru guvernarea oligarhică şi stăpânul lor real şi şi-au plasat slugile lor loiale criminalilor.

Economia subterană în prezent care circulă pe lângă cea oficială a atins dimensiuni colosale şi se echivalează cu cel puţin încă un produs intern brut sau 135,0 miliarde lei. Pentru informaţie! O analiză superficială a demonstrat că economia subterană în prezent depăşeşte PIB-ul oficial al moldovenilor şi atinge aproximativ 120% în raport cu el.

Banii de la gasterbaiteri sunt deposedaţi.
Moldova a avut posibilitate să devină un stat floare, cu economie prosperă mult mai avansată ca acum. Banii trimişi de peste hotarele ţării în perioada anilor 2002-2015 se echivalează la 24,5 miliarde dolari americani. Aceasta este egal cu suma a 490 miliarde lei sau 7 PIB-uri din 2012, sau bugetul de stat pe următorii 20 de ani, sau drumuri în toată ţara ca în Germania şi agricultură ca în Olanda, sau salariul mediu pe economie de circa 14 000 de lei, sau pensia minimală de 5000 lei, sau etc.

În loc să fie create posibilităţi de a fi investiţi aceşti bani, guvernarea ia furat sau au fost deposedaţi de guvernările 2009-2016, prin preţuri mari la produsele alimentare, energie electrică, gas, carburanţi şi servicii comunale, atacuri raider la bănci, jefuire de bănci, etc..

Jefuitul continuă şi în prezent? Guvernarea ilegală ne jefuieşte în continuare. În anul 2015 au fost date credite în jur de la 27 miliarde lei moldoveneşti, ştiind că nimeni nu vor mai întoarce aceşti bani. Peste 500,0 milioane dolari au mai fost furaţi, fapt despre care tace pretinsa guvernare oligarhică.

Centrul de coordonare a furturilor şi fraudelor financiare este la Banca Naţională a Moldovei.
Toate aceste crime au fost comise sub tutela Băncii Naţionale care a protejat cu mare precauţiune aceste procese să nu le cunoască nimeni.

Pe parcursul anilor 2009-2015 ajutoare nerambursabile şi granturi, Moldova a primit aproximativ 2,3 miliarde dolari. Bani pentru reforme şi investiţii în creşterea competitivităţii. Competitivitate nu avem, reforme nu s-au făcut, banii tot nu-s. Au fost furaţi de guvernare, care prin fals şi minciună au câştigat alegerile.

Ce trebuie de făcut legal că guvernarea să se ducă. E timpul de-i schimbat. Societatea poate face aceasta. Căi legale există foarte multe. Ei se îmbogăţesc, iar lumea sărăceşte cu totul mai departe. Dacă guvernarea nu conştientizează şi nu încearcă măcar să audă cerinţele societăţii civile, atunci, pentru a începe scoaterea ţarii de sub lespedea captivităţii oligarhice şi ai impune să declanşeze alegeri anticipate legale se poate declanşa:
– Nesupunerea civică totală a populaţiei şi agenţilor economici.
– Retragerea banilor din bănci pentru că lumea să nu-i piardă.
– Neplata impozitelor şi tuturor taxelor la bugetul de stat, fapt ce ar paraliza sistemul financiar.
– Neplata contribuţiilor obligatorii sociale de stat şi a contribuţiilor pentru asigurarea obligatorie în medicină, ar exploda sfera socială
– Neplata pe o perioadă de o lună şi mai mult a serviciilor comunale, asigurare cu apă şi canalizaţie, a agentului termic, a gazului natural şi a energiei electrice.
– Renunţarea cetăţenilor şi agenţilor economici la schimbul de valută străină.
– Forţarea partenerilor de dezvoltare pentru a nu susţine gruparea oligarhică de la guvernare.

Gheorghe Costandachi


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...