Social

28 de medici moldoveni şi germani au salvat o femeie şi copilul ei de la moarte

Operaţia a avut loc sâmbătă, la Spitalul Republican din Capitală. Pacienta, o femeie de 36 de ani, din satul Hâncești, raionul Făleşti, suferea de sindromul Eisenmenger, o patologie congenitală cardiacă gravă.

Singura şansă de salvare a tinerei era un transplant de inimă şi plămâni. Însă după mai multe încercări nereuşite de a fi operată în Ucraina şi Federaţia Rusă, femeia a rămas însărcinată. Chiar dacă medicii i-au interzis să aducă pe lume un copil, întrucât atât viaţa ei, cât şi a fătului erau puse în pericol, femeia decis să păstreze sarcina.

Totul a decurs normal până în a 32-a săptămână de sarcină, când au apărut mai multe complicaţii, iar starea ei de sănătate s-a agravat brusc. Femeia a fost transportată de urgenţă la Spitalul Clinic Republican, unde şase echipe de medici au făcut tot posibilul să o salveze atât pe ea, cât şi pe copil.

Potrivit directorului IMSP Spitalul Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, în total 28 medici au participat la intervenția complicată, printre care chirurgi moldoveni, germani, anesteziologi și câțiva ginecologi și neonatologi de la Institutul Mamei și Copilului.

Intervenția chirurgicală nu a decurs fără complicații. După ce femeia a fost conectată la plămâni artificiali, medicii i-au efectuat operația de cezariană, însă copilul s-a născut mai mult mort decât viu. Totuși, după aproape 20 de minute de resuscitări, neonatologii au reușit să-l readucă la viață.

Ca o dovadă de recunoștință că a rămas în viață, femeia i-a dat copilului numele Angel. Potrivit medicilor, atât femeia, cât și copilul se simt bine, iar viața lor este în afara oricărui pericol. Micuțul a fost transportat la Institutul Mamei și Copilului, iar femeia a rămas internată la Spitalul Clinic Republican, unde va rămâne o perioadă sub supravegherea medicilor.

Sursa: e-medicina.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *